Menu 

Naravno, postoje i vežbe za bebe, samo njima treba vaša pomoć da bi ih izvele ispravno. Sa njima možete ublažiti grčeve, poboljšati probavu i zdravlje mališana.

Postoji mnoštvo načina kako možete pomoći bebi da uradi vežbe – podsticanje na fizičku aktivnost – plesanje, igra, mrdanje nogama i rukama, “vožnja bicikla”, …

Važnost vežbi

Čak i bebe u prvim mesecima života trebaju malo fizičke aktivnosti. Posebne vežbe – pokretanje nogica i rukica mogu da uveliko olakšaju bebine probleme sa grčevima, gasovima i uopšte probavom.

U prvih par meseci bebi vežbe predstavljaju čak obično sisanje, gutanje, plakanje. Bebi u prva dva meseca možete malo pomoći da razgiba nogice, da podiže rukice, da se malo rasteže. Kako bude rasla podsticaćete je da podiže glavicu da je pomera levo-desno, da iz ležećeg položaja pokuša nešto da dohvati, da se prevrće (naravno pod nazdzorom). Poželjno je i da beba ponekad leži potrbuške da bi ojačala leđne mišiće i vrat.

beba vezba nogicama

Pored toga možete sa bebom plesati (držeći je u naručju), držati u rukama podstičući na lagano skakutanje, kotrljanje, …

Konkretne vežbe

Najbolje je da beba radi vežbe kada je presvlačite, kada joj skinete pelene. Tada su joj nogice slobodnije. Bebu možete i izmasirati i sa njom se istovremeno igrati i vežbati.

– Podstaknite bebu da pomiče glavicu levo-desno usmeravajući joj pogled na neki predmet koji je zanima.

– Podignite joj ruke, pa ih pustite – podižite ih lagano naizmenično gore- dole.

– Ukoliko beba ima grčeve pomozite joj da uradi vežbe vožnje bicikla – neka savija kolena i pomerajte joj kukove tek blago u stranu, pa prema unutra. (Detaljine pogledajte u videu).

– Pomozite bebi da se okreće na levu i desnu stranu, da se uvrće i podiže glavu napred. (Naravno, sve lagano i sa što blažim pokretima).

– Podstičite je da ručicama dohvaća stopala i da radi čučnjeve.

Joga za bebe

Ako radite vežbe sa bebom ili takozvanu jogu za bebe (kada beba već počne da sedi i da puže) imaćete priliku da se bolje povežete sa svojim mališanom, ali da mu pomognete da razvije motoričke sposobnosti. Uz to beba će spavati duže i bolje, a vežbama podstičete njen mentalni i fizički razvoj.

Neke od vežbi podsetiće bebu na ljuljuškanje u trbuhu, pa zato deluju i opuštajuće.

Namenjena je bebama starijim od 3 meseca, koje već mogu da same drže glavu i da imaju kontrolu nad pokretima vrata.

beba podize ruke

Za bolju cirkulaciju

Ova poza pomaže da beba dobije više kiseonika i da se poboljša cirkulacija. Bebu stavite da leži na leđima. Kleknite kraj nje. Jednu ruku stavite ispod bebinih leđa da joj malo zadignete leđa, ali ramena i guza ostaju na zemlji. Drugom rukom pridržavajte bebine noge da stoje ravno položene. Držite bebu nekoliko sekundi u tom položaju.

Stoj na ramenima

Savršena vežba za poboljšanje probave i protiv gasova. Bebu stavite na dekicu –neka leži na leđima. Kleknite kraj bebinih nogu, pa je uhvatite za bedra i nežno joj podignite loge i deo leđa. Bebina ramena, vrat i glava treba da ostanu na podu – na dekici. Zadržite je u tom položaju 8 do 25 sekundi. Spustite bebine noge, pa vežbu ponovite još jednom – do tri puta.

Kao psić

Ova vežba je namenjena za bebe starije od 5 meseci i može pomoći bebi da prohoda brže. Bebu stavite da leži na stomaku. Lagano joj pomozite da podigne guzu tako da se oslanja na noge. Pridržavajte je (rukom preko stomačića) u tom položaju. Beba će kada poraste moći i sama tako da stoji, kada bude mogla da se osloni i na ruke.

Da li ste isprobali već neke od ovih vežbi?

Još jednu pogledajte u videu:

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar