Menu 

Znate šta se događa kada dođu hladni vetrovi, sneg i “ciča zima”. Naše usne, obično, prve nastradaju. Zato savladajte ove trikove za brigu o usnama tokom zime.

Kada dođu jesen i zima to ne znači da treba da “žvaćete” na tone balzama za usne i sjajila pod izgovorom da čuvate usne. Nanošenje sloja za slojem – ne to nije lepo, vaše usne ne izgledaju punije. To spada u istu ovisnost kao i stalno proveravanje i tipkanje po telefonu. Vreme je da ozbiljnije pristupite nezi usana. Naravno, to ne znači da će vam to oduzeti mnogo više vremena. Reč je samo o promeni taktike.

Nove navike

Ako su vam usne posebno osetljive moraćete i malo promeniti stil života. Iako je hladno konzumirajte više tečnosti, jedite voće i povrće (korenasto povrće, spanać i blitvu posebno), pijte čajeve, sokove, smoothie napitke. Toplu supicu nikada ne odbijajte. Kafu obavezno smanjite. A ako je već ne možete ostaviti, uz jednu šoljicu popijte čašu ili dve čiste vode.

Piling, s vremena na vreme, u ovom periodu je važan. Pomislite samo na onaj ružan osećaj pucketavih usana, pa čak i pojave pucanja i krvi. Stvari se mogu i zakomplikovati, može doći do pojave infekcije, a ako nastavite da nanosite sjajeve i balzame, hemikalije iz tih proizvoda mogu samo pogoršati stvari.

Piling možete uraditi mešavinom šećera i meda ili još jednostavnije ponekad ujutro protrljajte usne lagano vlažnom četkicom za zube (koju ste izdvojili samo za ovu namenu) ili vlažnim peškirićem. Umesto balzama, satavite samo malo kokosovog ulja. Ne nanosite šminku u barem sledećih pola sata.

Ako već ne možete bez balzama na tržištu potražite neke prirodne ili organske ili koristite šea puter, jojobino ili kokosvo ulje.

Ponovo kokos

Kokosovo ulje je vrlo važno za negu usana. Obavezno ga nabavite pre velikih hladnoća (koliko je ovo ulje dobro pročitajte i u tekstovima Kokosovo ulje za probleme sa štitnom žlezdom, , Kremasti sapun za ruke iz vaše kućne radionice). Samo ga utrljajte na usne svako veče i svako jutro i sigurno nećete imati brige sa ispucalim usnama. Ne lickajte usne tokom dana i ulje će trajati i štititi vas do naveče.

A šta kada prokrvare?

Kada krene krv iz usana to je znak da je vaša nepažnja dostigla vrhunac. Međutim i to možete rešiti. Očistite ih prvo čistim peškirićem i toplom vodom, pa nanesite hladnu oblogu da biste zaustavili krvarenje. Posle stavite samo malo kokosovog ulja da biste ubrzali zarastanje i zaštitili usne. Ako prokrvare ponovo tokom dana, postupak ponovite. Nosite sa sobom dezinfekcijske maramice i kokosovo ulje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar