Menu 

U poslednje vreme maslinovo ulje se najviše koristi kad je u pitanje kuvanje i priprema raznih salata. Ali, jeste li znali da upotreba maslinovog ulja pozitivno utiče na vaš organizam i to na duge staze? Niste? Čitajte dalje i saznajte još više.

Masline i maslinovo ulje mogu biti tajna vaše dugovečnosti. U današnje vreme gotovo ceo svet zna sve o dobrobitima maslinovog ulja, ali polovinom prošlog veka, za njih su znali samo oni u mediteranskim krjevima gdje se ovo ulje koristi kao primarna masnoća već dugi nisz godina.

Maslinovo ulje pmaže kod prevencije srčanih obolenja, moždanog udara i demencije baš kao i kancerogenih obolenja respiratornog trakta, gornjeg probavnog trakta i grudi. Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje potencijalno snižava rizik od osteoporoze i dijabetesa.

Dobra masnoća

Postoje brojni naučni dokazi koji kažu da ishrana bogata zasićenim mastima kao što su masna mesa i namirnice podižu LDL holesterol i rizik od srčanih obolenja. S druge strane hrana bogata maslinovim uljem , voćem i povrćem štiti srce i arterije  što maslinovo ulje čini važnom komponentom kad je u pitanju očuvanje kardiovaskularnog sistema i nutritivnog zdravlja.

14666593987_1d345ef3fb_z

Kako zaista funkcioniše

Maslinovo ulje je neobično bogato mononezasićenim mastima koje se nazivaju oleinske kiseline kao i komponentama polifenolima. Kombinacija ovih sastojaka ima sposobnost da ublažava upale, održava zidove arterija fleksibilnim, rezultat toga je nizak krvni pritisak, snižen holesterol, ali i manjak rizika od preddijabetskog stanja koje se naziva metabolički sindrom.

Da biste dobili najbolje od maslinovog ulja važno je i kakvo ulje koristite. Poželjno je upotrebljavati ekstra devičasnko maslinovo ulje jer ono ima mnogo više polifenola u sebi.  Držite se pravila da dnevno „popijete“ 1-2 supene kašike maslinovog ulja dnevno.

Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem, sve što treba da uradite jeste da zamenite obično ulje maslinovim, jer se može koristiti na jednake načine, osim za prženje u dubokoj masnoći jer ima nešto nižu tačku dimljenja.

1423328797_7310a8ecae_z

Šta kažu najnovija istraživanja

Iako uveliko dokazano kako dobro utiče na zdravlje, naučnici ne prestaju da vrše dodatna istraživanja nad ovom namirnicom. Istraživanje sprovedeno 2012. Godine nad 40.622 ljudi je pokazalo da ukoliko koristite 1-2 supene kašike maslinovog ulja dnevno imate 44 odsto manje šanse da umrete od srčanih obolenja.

S druge strane istraživanje u Milanu je otkrilo da redovnom konzumacijom maslinovog ulja se smanjuje rizik od raka dojke za čak 38 odsto, a dokazano je i da štiti od karncerogenih obolenja respiratornog i gornjeg probavnog trakta. Za sve one koji su u nešto poznijim godinama važno je napomenuti kako je jedno istraživanje pokazalo da je kod svih onih koji su tokom života bili na nekoj vsrti mediteranske ishrane zabeleženo za 36 odsto manje oštećenja moždanih ćelija u poznijim godinama, a snižava se rizik od moždanog udara te demencije.

Treba li vam još razloga da počnete koristiti maslinovo ulje još danas.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ova zima nas satlno iznenađuje naglo visokim temperaturama što pomaže bakterijama i virusima da se šire i preživljavaju. Ako vas ovih dana boli grlo obavezno isprobajte ovaj čaj od cimeta koji će vam...