Menu 

Jedan od najvećih problema trudnica jeste kako da se zdravo hrane, a u današnje vreme kada smo okruženi brzom i industrijski procesuiranom hranom veoma je lako napraviti loš izbor.

Svi znamo da brza i industrijski prerađena hrana nikako nisu dobre za naše zdravlje. U trudnoći taj rizik se povećava jer se povećava i nutritivna potreba, a ako organizmu ne damo šta mu je potrebno tokom ovog važnog perioda može doći do komplikacija.

Evo nekoliko saveta kako da se zdravije hranite tokom trudnoće.

Dobra i zdrava ishrana počinje time što više pazite šta stavljate u svoj tanjir tokom trudnoće. Veoma lako možete upasti u zamku previše slanih ili previše masnih jela. Pratite naše smernice, rešite se loših navika i usvojite one zdrave.

Ako se u receptu traži čedar, gauda ili neki drugi masniji sir, obavezno  količinu smanjite za pola. Na taj način ćete uneti manje kalorija, ali ćete opet uneti dovoljno kalcijuma i drugih nutrijenata koje sir sadrži. Isto uradite sa kristal šećerom.

Ako volite slano, a solanik vam je nabolji drug u kuhinji, trudnoća je najbolje vreme da se rešite ove navike , jer višak soli može da uzrokuje zadržavanje vode u oragnizmu, a nakon toga i povišen krvni pritisak. Smanjite upotrebu soli za polovinu, a ostatak nadomestite sa nekim drugim začinima. I nipošto ne iznosite solanik za vreme obroka.

Najjednostavniji način da jelu dodate ukus bez upotrebe soli jesu začini, a izbor je zaista veliki. Ako smanjite so, a dodate druge začine jelo će biti mnogo ukusnije, a na taj način će do izražaja doći ukus glavne namirnice, posebno ako pripremate meso.

Najeftiniji i najpristupačniji izvor minerala, vitamina i vlakana je svakako povrće. Najbolje od svega je što porciju povrća možete povećati da zadovoljite svoj trudnički apetit bez bojazni da ćete se preterano ugojiti.

Kad je povrće u pitanju nema restrikcije ni kad je u pitanju količina, vrsta ni način pripreme. Jedite ga što više, na sve moguće načine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar