Menu 

Abnormalno sigurno nije reč koju želite čuti nakon što primite rezultate medicinskih testova, a ništa drugačije nije ni kad je Papa test u pitanju. Otkrivamo vam šta znači abnormalan rezultat Papa testa.

Papa test je u stvari analiza brisa koji se uzima sa grlića materice tokom karličnog pregleda kod ginekologa. Za uzimanje uzorka potrebno je svega nekoliko minuta, a rezultati se obično čekaju par dana. Ukoliko dobijete nalaz koji je normalan znači da ćelije grlića materice izgledaju onako kako bi trebalo i da nema nikakvih promena.

Ovaj test se obično koristi da za ranu dijagnozu raka grlića materice koji je u poslednjih 30 godina u drastičnom porastu, ali zahvaljujući ovom testu on se može dijagnostikovati u ranoj fazi jer se na taj način detetktuje promena u ćelijama dok ih je još jednostavno lečiti i pre nego što se pretvore u ćelije raka.

Šta znači nejasan rezultat Papa testa?

Gynecology

Kada nalaz nije zadovoljavajući to obično znači da lekar nije uspeo uzeti dobar uzorak ili se sa uzorkom nešto dogodilo tokom analiza, a ne da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Ukoliko dobijete nalaz da nešto nije u redu, ali je rezultat prilično nejasan i ne može se ništa tačno zaključiti i u tom slučaju bi bilo dobro da se nalaz ponovi. Isto tako lekar vam može reči da imate atipične skvamozne ćelije što znači da su neke od ćelija grlića abnormalne, a ova pojava se prema nekim istraživanjima javlja kod čak 75 odsto žena. Veliki broj faktora može izazvati ovaj rezultat, a neki od njih su:

  • Iritacija.
  • Hormonalne promene.
  • Gljivične ili neke druge infekcije.
  • Benigne izrasline poput polipa i cista.

Šta znači abnormalan rezultat Papa testa?

Odmah da vam kažemo da se putem Papa testa ne može dijagnostikovati rak grlića materice, tim putem se samo potvrđuje da postoje abnormalne ćelije na vašem grlliću, a najčešći uzrok toga je HPV virus, koji obuhvata više od 200 različitih virusa, a nekoliko njih uzrokuje rak grlića materice. HPV virus je veoma česta pojava i dobiće ga većina seksualno aktivnih ljudi tokom života. S druge strane, većina tih žena neće dobiti rak grlića materice i zato ne paničarite odmah.

Promene niskog stepena obično ukazuju na HPV, koji može povećati rizik od dobijanja raka grlića materice nekad u životu.

Promene visokog stepena znače postojanje veoma atipičnih ćelija koje mogu piti predkancerogene.

Karcinom skvamoznih ćelija ili adenokarcinom označava postojanje kancerogenih ćelija. Može se desiti, ali veoma retko da se kancerogene ćelije otkriju pomoću Papa testa.

5789161999_22e695fa90_o

Šta se dešava posle rezultata testa?

Ako dobijete nejasan rezultat trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. Možda će biti potrebno da ponovite test odmah ili nakon određenog vremena u zavisnosti od samog nalaza. To će zaključiti vaš lekar kada uzme u obzir ostale simptome koje osećate i vaše opšte zdravstveno stanje.

U slučaju abnormalnog nalaza možda ćete morat uraditi HPV DNK test ili ponoviti Papa test. Ako vam se dijagnostikuje HPV virus treba da znate da za njega nema leka, ali dobre su šanse da će se vaš imunitet s vremenom sam izboriti. Postoji još jedan nalaz koji možete napraviti, a zove se kolposkopija koji je nasličniji pregledu karlice tokom kojeg lekar pomoću instumenata, svetla i povećala detaljno pregledava grlić materice u potrazi za nekim promenama.

Tokom kolposkopije lekar takođe može napraviti biopsiju, odnosno uzimanje malog dela tkiva koje se kasnije šalje na detaljne analize. Biopsija je najpouzdaniji način za potvrdu dijagnoze karcinoma.

Kada bi trebalo obaviti Papa test

Papa test otkriva promene na grliću materice u ranom stadijumu i potencijalno može spasiti život, a ženama se prporučuje da rade ovaj test najmanje jednom godišnje. Raku grlića materice je potrebno nešto više vremena da bise razvio u odnosu na druga kancerogena obolenja. Svetske zdravstvene organizacije preporučuju da se testiranje obavlja po sledećem rasporedu:

  • Žene od 21-29 godina, sveka tri godine.
  • Žene od 30 – 65 godina trebalo bi da obavljaju Papa test zajedno sa HPV testovima svakih pet godina ili odvojeno svake tri godine.
  • Žene starije od 65 po preporuci lekara mogu prestati sa ovim testovima.

Ukoliko imali histerektomiju, odnosno ukoliko vam je materica hirurškim putem dstranjena, pitajte lekara da li je Papa test i dalje neophodan. S druge strane ukoliko ste u porodici imali slučajeve raka grlića materice, onda će vam Papa test biti neophodan i češće. Razgovarajte sa vašim lekarom i dogovorite se šta je najbolje za vas.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar