Menu 

Onog trenutka kada postanemo majke, automatski sebe stavljamo na poslednje mesto životnih prioriteta. Ali, ako želimo voditi računa o drugima na prvom mestu treba da vodimo računa o sebi.

Mi vam savetujemo koje to pretrage ukoliko planirate trudnoću, tek ste dobili bebu ili jednostavno želite svoje zdravlje imati pod kontrolom morate obaviti.

Pregled desni bi trebalo da obavljate dva puta godišnje, a pojedine trudnice bi na pregled trebalo da idu svaka tri meseca.

Žene koje imaju bolesne desni su pod većim rizikom od prevremenog poroda, a s druge strane zbog uticaja hormona, bolestima desni su sklonije žene koje koriste kontraceptivne pilule ili su trudne.

Test za hormone štitne žlezde

Ovaj test otkriva kako štitna žlezda luči hormone, a radi se putem krvi.

Trudnoća i period nakon poroda veoma lako mogu dovesti do poremećenog rada štitne žlezde, a od toga oboleva čak 5-10 odsto žena. Neki od simptoma su umor i preterano debljanje.

Na ovaj pregled je dovoljno da idete jednom godišnje.

Kompletna krvna slika

Putem ovog testa ćete oceniti koliko vam je dobra koštana srž i kako vam funkcioniše imuni sistem. Tu spadaju uobičajene stavke kao što su leukociti, hemoglobin, sedimentacija.

Nakon poroda mnoge žene mogu imati jača krvarenja koja mogu poremetiti krvnu sliku. Ako ste zdravi ovu pretragu obavljajte jednom godišnje.

Provera holesterola u krvi i krvnog pritiska

Ovo su testovi koji će pokazati koliko vam je zdravo srce i pod kolikim ste rizikom od kardiovaskularniih obolenja. Oni podrazumevaju merenje krvnog pritiska i protok krvi kroz vene, te merenje holesterola i triglicerida u krvi.

Proveru krvnog pritiska trebalo bi da obavljate jednom godišnje, dok sa proverom holesterola treba da počnete u dvadesetim godinama i obavljate je svakih pet godina.

Papa test

Sve žene znaju da je papa test veoma važan za rano otkrivanje raka grlića materice i otkrivanje HPV virusa, voma čestog seksualno prenosivog obolenja koje ukoliko se ne drži pod kontrolom može izazvati rak.

Ukoliko ste u monogamnoj vezi i tri godine za redom ste imali uredan nalaz papa testa, obavljajte ga jednom u tri godine, osim ako ne osetite neke tegobe. U suprotnom vaš lekar će vam savetovati drugačije.

Pregled kože

Pregled kože uključuje vizuelni pregled sumnjivih mladeža i pojava na koži s ciljem da se otkriju rani znakovi raka kože.

Maligni melanom je najčešći oblik raka kod žena između 25 i 29 godina. Žene prolaze kroz mnoge promene pigmentacije kože  tokom i nakon trudnoće. Većina njih je potpuno bezazlena, ali se moraju proveriti.

Ovu pretragu takođe obavljajte jednom u godini dana.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Majčina dušica je prema istraživanja puno više od začina za vaša jela, ulje majčine dušice dokazano deluje bolje na menstrualne bolove od ibuprofena. Otkrivamo više. Piši! Širi dalje!