Menu 

Početak nove školske godine sa sobom donosi i stare probleme, frka oko spavanja, ustajanja, spremanja za školu. Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da lakše probudite klince ujutro.

Nakon tri meseca potpuno opuštenog života, odlaska u krevet kasno i spavanja do 11, nije jednostavno decu opet privići na režim ranog ustajanja i obaveza, ali postoji nekoliko sitnica koje možete uraditi da olakšate i sebi i njima.

Planirajte unapred

Dečiji psiholozi kažu da je veoma važno da shvatite kako nije ni malo jednostavno ponovo se navići na školu i radni raspored. Pa setite se sebe nakon svega 10 dana godišnjeg odmora. Roditelji prave grešku što ne planiraju već čekaju zadnji čas raspusta da bi razgovarali sa detetom o novim obavezama.

Decu počnite pripremati na rano ustajanje najmanje nedelju dana pre početka škole, sazovite porodični sastanak i objavite da se na spavanje odlazi u isto vreme i ustaje u isto vreme kao da je škola počela. Treba da sednete sa decom i objasnite im koliko je san važan kako za njihovo zdravlje tako i za uspeh u školi

http://www.dreamstime.com/stock-image-two-morning-school-kids-early-shot-typical-elementary-backpacks-image31413041

Odredite vreme za spavanje

Nikako ne možete očekivati da deca na vreme odlaze na spavanje ako se cela porodica tome ne prilagodi. Važno je da pomerite vreme večere, da na vreme ugasite televizor, računar i video igrice. Baš kao da su bebe školarcima treba da uspostavite rutinu i sve će biti mnogo lakše.

Tinejdžerima zabranite korištenje mobilnih telefona, tableta i laptopova u krevetu i najmanje pola sata pre odlaska na spavanje, a ukoliko se toga ne budu pridržavali oduzmite im sve gedžete na neko vreme. Isto tako veoma je važno da tokom dana ne opterećujete decu raznim aktivnostima i obavezama to može uveliko da utiče.

Rano ustajanje

Najmanje nedelju dana pre početka škole počnite nameštati alarm i šaljite decu na spavanje malo ranije nego što je to bilo tokom raspusta ili pomerajte vreme za pola sata dok ne dostignete cilj. Nakon nedelju dana vežbanja, deca bi trebalo da se vrate u staru rutinu i malo lakše prihvate početak školske godine.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-family-mother-making-breakfast-school-her-children-morning-snack-image35772359

Spremanje za školu kao izazov

Dosadila vam je konstantna frka oko jutarnjeg spremanja? Ove godine pokušajte novi pristup. Recite detetu da od uspešnog spremanja za školu zavisi da li će taj dan moći da igra igrice ili gleda crtane filmove. Tek nakon što opere zube, pospremi krevet i doručkuje dete ostvaruje pravo na obožavane gedžete. Sigurni smo da će ovaj pristup i te kako upaliti kod većine klinaca, a roditeljima olakšati život.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar