Menu 

Da li planirate da pustite dijete da ide samo u školu – autobusom ili pješice? Pripremite ih na tu samostalnost – trebaju im vaši savjeti.

Kada su u pitanju prvačići roditelji ih obično vode u školu prvih mjeseci, posebno ako su dalje od škole, ako nema neke starije djece sa kojom bi mogli ići, ako strahuju za njihovu sigurnost. Međutim, nisu svi roditelji u mogućnosti da svaki put prate djecu u školu. Prvi dani za prvačiće su svakako bitni. Važno je da ste tu uz njih bar prvih 10-tak dana dok se ne naviknu na školu i novu sredinu. Poslije će i oni sami tražiti da ih “ostavite sa drugarima”, posebno ako vide da su i druga djeca, jednim dijelom, samostalna. Naravno, ne možete ih same pustiti, čak i ako su se osamostalili, da idu do škole, čak i ako su u pitanju kraće relacije.

Dogovorite se sa drugim roditeljima iz naselja i na smjenu pratitite grupu djece u školu.

Iako kod nas još uvijek ulice nisu mnogo opasne, djecu ne možete prepustiti saobraćaju i gužvama. Prema nekim savjetnicima, djecu bi treblo pustiti da idu u školu sama tek kada napune 10 godina i to kada savladaju neke smjernice i poslušaju vaše savjete.

Evo šta ih trebate naučiti:

  1. Da dobro paze u saobraćaju i kada prelaze ulicu na putu do škole.
  2. Da prelaze na semaforima i da paze na zeleno svjetlo za pješake.
  3. Ako moraju preći ulicu bez semafora, naučite ih da par puta pogledaju lijevo i desno i da se uvjere da nema vozila.
  4. Ukoliko je to moguće neka pješače sa drugarima ili nekom starijom djecom do škole.
  5. Ako će vaša djeca ići pješice u školu poželjno je da ih uključite u saobraćajnu sekciju.
  6. Potrebno je da paze da ne razgovaraju sa strancima ili sa osobama koje slabo poznaju. Naučite ih da pobjegnu ili da viču i traže pomoć ako ih neko pokuša uhvatiti za ruku ili nagovoriti da pođu sa njim.
  7. Ako se dijete izgubi naučite ga da pita za put – najbolje neku ženu i to, najsigurnije, ženu sa djetetom.

Pazite, ipak, da ne preplašite dijete sa ovim savjetima. Nisu svi stranci loši ni sve ulice opasne. Kažite im je da je samo važno da budu pametni i odgovorni, jer su sada veliki školarci.

Najbolje bi bilo da put, kojim dijete ide u školu, sa njim pređete vi ili neko vama blizak iz porodice nekoliko puta (pratite ga u školu nekoliko dana) da bi dijete dobro naučilo put i poteškoće na koje bi moglo naići.

Ukoliko dijete ide autobusom do škole, takođe je poželjno da sa njim idete nekoliko puta, da mu pokažete na kojoj stanici treba izaći, kada i kako treba upozoriti vozača da izlazi na tom mjestu. Upoznajte se i sa vozačima.

Kada putuju autobusom, obično su tu i druga djeca iz naselja, pa je poželjno da upoznate njihove roditelje i da povežete djecu. Sigurnija su kada ih je više u grupi.

Kada biste vi pustili vašeg mališana da sam ide u školu – sa kim i kako?

Pročitajte i koje su to .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar