Menu 

Majčino mleko je uvek bilo i biće najbolja opcija za ishranu bebe tokom prvih meseci života, ali naučnici kažu da ono i nije baš toliko dobro koliko mi mislimo i može da sadrži neke prilično nezdrave hemikalije.

Studija koja je posmatrala 81 dete rođeno na Farskim ostrvima, a u kojima su učestvovali naučnici sa Harvarda i iz Danske je donela pomalo neobične rezultate posebno kao znamo da većina ljudi širom sveta majčino mleko smatra najzdravijom hranom za bebe. Naime, naučnici su pronašli zabrinjavajuću količinu perfluorovaih alkilata kod dece koja su dojena.  To je inače supstanca o kojoj se u poslednjih par godina nešto više priča zbog mogućih rizika koje može doneti za zdravlje. Može se naći u svemu, od morskih plodova pa do kartonskih kutija, odeće i kozmetike.

3522844294_4e4778db62_z

Ovo je prvo istraživanje na ovu temu, a naučnici su otkrili da nivo ove supstance raste za 20-30 odsto svaki mesec kod isključivo dojenih beba. U nekim slučajevima deca koja su dojena duže vreme imaju veću količinu ove supstance od samih majki. S druge strane deca koja su povremeno dojena imaju nešto manju količinu ove supstance u krvi, a nivo drastično opada kako dojenje završava.

Šta ovo u stvari znači? Naučnici ne znaju da objasne, ali neka od prvih saznanja kažu da bi ova supstanca mogla umanjiti delovanje vakcina, a druga da čak podiže rizik od karcinoma i ostalih teških obolenja. Pre nego potrčite u prodavnicu da kupite veštačko mleko treba da znate da naučnici koji su radili na istraživanju i dalje veruju da je majčino mleko najzdravija hrana za bebe. Ne samo da jača imunitet i vezu između majke i deteta već smanjuje rizik od astme, dečije leukemije, iznenadne dojenačke smrti, dijabetesa tipa 2…

Ovo treba da bude upozorenje za sve nas, jer se ova supstanca nalazi u gotovo svemu sa čime smo u kontaktu tokom dana i na taj način dolazi do majčinog mleka. Krajnje je vrema da počnemo više obraćati pažnju na okruženje u kom živimo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar