Menu 

Većina lekara i nutricionista tvrdi da nam je za zdravu i izbalansiranu ishranu potreban dobar doručak. Istraživanje sprovedeno u Izraelu pokazalo je da veoma bogat doručak može pomoći čak i u skidanju kilograma.

U sklopu ovog istraživanja, grupi gojaznih žena je davana ista količina kalorija ali jedne su više kalorija unosile putem doručka dok su druge te iste kalorije unosile putem večere. One koje su bogato doručkovale, pogodićete, su izgubile više kilograma.

doručak2

Da bi istražili uticaj vremena u koje jedemo istraživači su grupu žena koje imaju problema sa kilogramim podelili u dve manje grupe. Obe grupe su jele izbalansirane obroke koji su sadržili proteine i ugljikohidrate do najviše 1400 kalorija dnevno i tako 12 nedelja. Prvoj grupi je rečeno da za doručak unese 700 kalorija, za ručak 500, a za večeru 200, dok je druga grupa za doručak unosila 200, za ručak 500, a za večeru 700 kalorija. Obroci su uključivali jednaku hranu za obe grupe.

Po završetku tih 12 nedelja žene koje su „obilno doručkovale“ su u proseku smršale do 6 kilograma svaka i izgubile su 7,6 cm u struku dok su kod druge grupe koja je više kalorija unosila naveče te vrednosti bile upola manje.

Kod grupe koja je imala kalorične doručke primećen je i smanjen nivo insulina, glukoze i triglicerida što automatski vodi do smanjenja rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije i povišenog holesterola. Primećeno je, takođe da je kod tih žena došlo do regulacije hormona grelina koji je zadužen za kontrolu gladi. One nakon jela nisu osećale ni potrebu za slatkišima jednako kao pre.

doraučak3

Zaključak ovog istraživanja jeste da i vreme u koje jedemo može da igra značajnu ulogu u sprečavanju gojaznosti, naravno uz redovnu vežbu i pravilnu ishranu. Autori ove studije apeluju na ljude smanje grickanje u kasne večernje sate ispred televizora i na taj način bar malo smanje šansu za nakupljanjem neželjenih kilograma.

Za početak ne morate smanjivati broj unesenih kalorija, nego jednostavno promenite vreme kad ih unosite i pratite šta će biti. Ne kaže se bez-veze „Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, večeraj kao prosjak“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar