Menu 

Netolerancija na laktozu nije toliko retka pojava koliko se to misli. Pročitajte kako da prepoznate netoleranciju na laktozu kod svoje bebe.

Telo ljudi koji su netolerantni na laktozu ne proizvodi dovoljno laktaze, enzima koji nam je potreban da bismo probavili laktozu, primarni šećer koji se nalazi u kravljem mleku i ostalim mlečnim proizvdima. Kao rezultat toga, neprobavljena laktoza ostaje u crevima i uzrokuje gastrointestinalne probleme. Ti problemi mogu biti veoma neugodni, ali nikako opasni po zdravlje ili život.

Organizam beba koje su rođene pre vremena ponekad ne može da proizvodi dovoljnu količinu laktaze, jer se nivo laktaze kod beba povaća pri samom kraju trudnoće, ali to je uglavnom privremeno.

Prava netolerancija na laktozu kod dece se može utvrditi tek u predškolskom dobu, do deset godina. Iako mislite da vaša beba pokazuje simptome netolerancije, malo je verovatno da je zaista netolerantna.

http://www.dreamstime.com/stock-image-drinking-milk-image5772001

Uzročnici netolerancije

Pravi uzrok ni danas danas nije poznat iako ova pojava nije niti malo retka, a samo u SAD od nje boluje između 30 i 50 miliona ljudi. Nauka kaže da genetika igra poprilično važnu ulogu u ovom slučaju. Da bi beba od rođenja bila netolerantna na laktozu trebalo da bi da pokupi određene gene od oca i od majke. Kod tih beba proliv se javlja od prvih dana života, a bebin organizam ne može probaviti čak niti laktozu iz majčinog mleka ili iz onog zamenskog. U tom slučaju za ishranu bebe je potrebno posebno zamensko mleko koje ne sadrži laktozu.

Ako vaša tek rođena beba ima problema sa učestalim prolivom, postoji mogućnost da telo ima privremenih problema sa probavljanjem laktoze koji obično sami od sebe prođu nakon jedne ili dve nedelje.

S druge strane mnogi lekovi koji se obično daju za probleme sa probavnim traktom (celijakija, Kronova bolest) kao nuspojavu sa sobom mogu doneti i netoleranciju na laktozu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-sick-kid-image4797047

Simptomi

Obratite pažnju kako se vaše dete ponaša nakon što je konzumiralo mleko ili mlečne proizvode. U slučaju netolerancije vaša beba će verovatno imati proliv, grčeve u stomaku, nadutost i gasove otprilike 30 minuta do dva sata nakon što ste ga podojili ili ste mu dali kravlje mleko ili neki mlečni proizvod.

Deci se upotreba mlečnih proizvoda od kravljeg mleka ne preporučuje pre navršenih godinu dana.

Razlika između alergije na mleko i netolerancije na laktozu

Alergija na mleko je obično reakcija imunog sistema, dok je netolerancija stanje probavnog sistema. Iako su simptomi veoma slični i uključuju bol u stomaku i proliv, simptomi alergije mogu biti i suvi osip koji svrbi, oticanje lica, usana i usta svaki put kad dete pojede ili popije neki mlečni proizvod. Isto tako može se pojaviti osip po celom telu, curenje nosa i suzenje očiju.

Da biste sa sigurnošću utvrdili netoleranciju na laktozu lekar će vam najverovatnije savetovati da iz bebine ishrane na nekoliko nedelja isključite sve proizvode koji u sebi sadrže laktozu i pratite da li će se simptomi ponovo pojaviti.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-drinking-milk-image12586652

Prevencija i lečenje

Iako ne možete uraditi ništa da sprečite ili izbegnete probleme sa netolerancijom ukoliko organizam vaše bebe jednostavno ne proizvodi dovoljnu količinu laktaze, postoji nekoliko sitnica koje će vašoj bebi olakšati život sa ovim problemom.

Čitajte etikete. Laktoza se ne krije samo u mleku, možete je pronaći u mnogim proizvodima pa čak i onima namenjenim samo bebama. Pažljivo čitatjte etikete svega što dajete deci.

Pratite reakcije bebe. Pojedinci koji su netolerantni na laktozu mogu konzumirati male količine mlečnih proizvoda bez ikakvih simptoma dok su neki osetljivi i na najmanje količine. Vi ćete s vremenom, prateći vašu bebu otkriti koliko vaše dete mlečnih proizvoda može da podnese i u koju grupu spada.

Pojedine vrste sireva u sebi sadrže manje laktoze, a jogurt koji sadrži probiotike je obično lako probavljiv čak i onima koji su netolerantni za razliku od mleka i ostalih mlečnih proizvoda.

  • Ako je vaše dete veoma osetljivo na laktozu najbolji način da mu olakšate jeste da iz detetove ishrane izbacite sve proizvode koji sadrže laktozu. U suprotnom detetu možete davati manje količine mlečnih proizvodima i to uglavnom uz neku drugu hranu.
  • Ako se plašite da vaše dete neće dobijati dovoljne količine kalcijuma ako ne pije mleko, istina je da ga možete nadomestiti kroz druge zdrave namirnice. Kalcijumom je bogato zeleno lisnato povrće, sojino mleko, tofu, brokoli, losos iz konzerve, narandže,…
  • Ako dete ne želi da jede ostale proizvode bogate kalcijumom, najbolje bi bilo da se posavetujete sa pedijatrom koji će vam preporučuti suplemente kalcijuma primerene uzrastu deteta.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar