Menu 

Vitamin C je suplement koji se u celom svetu najčešće koristi što ni malo ne čudi jer je njegova lekovitost godinama dokazivana od strane nauke. Evo kako da napravite suplemente vitamina C u sopstvenom domu.

Doktori Svent Gyorgi i Linus Pauling su izveli nberojeno mnogo eksperimenata koji dokazuju da je čoveku kao i većini životinja vitamin C neophodan za zdrav život.  Decenijama se nauka oslanjala na razne askorbinske formule, ali sa otkrićem liposomal tehnologije otkrivaju se potpuno novi vidici kad je apsorpcija vitamina C u organizam u pitanju.

Regularnim putem, 19 odsto vitamina C se apsorbuje u probavni trakt, privuče vodu i odlazi u creva. Uz pomoć liposomal nanotehnologije neverovatnih 93 odsto vitamina C se apsorbuje u krvotok. Liposomalni vitamin C se u poslednje vreme sve više koristi kao pomoć u terapiji protiv tumora i kancerogenih obolenja, možete ga napraviti i u svom domu. A, evo i kako.

Za ovo vam je potrebno:

 • 750 ml vode
 • 6 ½  kašike lecitina
 • 2 kašike kristala vitamina C
 • Ultrazvučni čistač

dreamstime_s_6059313

U 500 ml mlake vode rastvorite lecitin, a zatim dobijenu smesu prelijte u mikser i uključite da se potpuno rastopi. U ostatak vode rastvorite askorbinsku kiselinu (vitamin C u granulama), dobro promešajte, a zatim dodajte tečnosti u mikseru, uključite da se potpuno rastvori.

Tekućinu zatim uspite u ultrazvučni čistač i namestite da se procesuira na osam minuta povremeno mešajući plastičnom kašičicom. Na kraju, dobijenu tekućinu prelijte u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru. Uzimajte jednu punu kašičicu dnevno. Najbolje je da vitamin C uzimate na prazan stomak najmanje 15 minuta pre jela.

dreamstime_s_21158028

Pogledajte video uputstvo:

Ultrazvučni čistač je aparat čija je primena veoma šarolika. Koristi se čišćenje nakita, starih kovanica, satova, kao i u stomatologiji i medicini. Njegova svrha je da sa predmeta (u ovom sučaju tekućine) uz pomoć ultrazvučnih talasa (mehurića) ukolni i najmanje nečistoće.

Piši!
Širi dalje!
11 komentara
 1. Jovana

  Može li mi autor članka objasniti koja je svrha mešanja plastičnom kašikom, ako se već celi sadržaj nalazi u rostfraj kadici?

 2. Lana

  Na tržištu se pojavilo nešto mnogo bolje od “DietFood”, a to je proizvod LI-POTIO C, liposomalni vitamin C koji u sastavu pored Na askorbata sadrži i ekstrakt šipka u max. mogućoj količini, lecitin soje bez GMO, steviu, vitamin E…Svetski proizvod, to je sigurno.

 3. Milutin

  Ljudi, nemojte da vas Zeljko obezhrabri. Ne znam odakle mu obraz i cast da to pise jer bas on je vlasnik gore pomenute firme koju kao slucajno pominje. Probajte i pazite da nabavite L Na askorbat, ne D. Pazite na temperaturu u kadici da ne predje 30C…

 4. Željko Šeatović

  Poštovana Helena, Vaša želja da pomognete je vredna pažnje, ali morate biti oprezni kad prenosite ovakve i slične “informacije”, odnosno, dezinformacije, kako ne biste zbunjivali ljude i upućivali ih na nepotreban trošak..
  Prvo, liposomalni vitamin C se radi isključivo od Natrijum askorbata. Može i od Askorbinske kiseline ako se u nju doda Soda bikarbona, ali to će onda opet biti Natrijum askorbat.
  Drugo, proces pravljenja traje minimalno tri sata kako bi se stvorili pravi liposomi (kapsulirane čestice Na askorbata u lecitinu)
  Treće, za vreme pravljenja mora se koristiti velika ultrasonična kada, kako bi u nju stala staklena posuda u kojoj se pravi liposomal, a oko te staklene posude se mora izmenjivati voda koja ne sme preći 30 stepeni.
  Dakle, ni malo jednostavno i sve što se dobije drugačije od ovakvog postupka nisu liposomi već obična smesa lecitina i Natrijum askorbata.

 5. Željko

  Kad shvatite da u kućnoj radinosti (bar tri sata obrade u ultra zvučnoj kadi) ne možete sami napraviti pravi Liposomalni vitamin C, potražite na internetu onaj od “DietFood”_a. Nije jeftin ali je najbolji na svetu jer je pravljen od čistog suncokretovog lecitina iz uljare (Uljara Šid), Na askorbata i destilovane vode. Ništa četvrto i nikakve granulacije lecitina…

 6. Željko

  Tek sad primetih da se u uputama pominje “Askorbinska kiselina” a ne “Natrijum askorbat”, tako da je ovaj savet za pripremu potpuno besmislen. Naime, askorbinska kiselina sa svojim PH manjim od 3, pravi više štete nego koristi u organizmu.
  Verovatno je u pitanju prenošenje iz američkih izvora a Amerikanci pojma nemaju da kad kaži “Askorbinska kiselina”, to ima tačno određenu formulu i da to opšti naziv za vitamin C, što oni podrazumevaju. Naime, kao što mi kažemo vitamin C – kao opšte ime, što je u potpunosti ispravno i može da se odnosi kako na Na askorbat, tako na Ca askorbat ili na Kalijum askorbat, tako oni barataju pojmom “Askorbinska kiselina” kao opštim nazivom za vitamin C, što je potpuno pogrešno, ali nametnuto od farmaceutske industrije. Naravno, to nije slučajno, jer čak i kod je postao uvreženo da kad u apoteci tražite vitamin C, prodaće Vam askorbinsku kiselinu i tvrditi da ste kupili vitamin C – potpuno pogrečno.

  • Željko

   Ponovnim čitanjem svog teksta vidim koliko sam izgrešio u kucanju, pa kako nemam mogućnosti editovanja (ispravke), samo da ponovo objasnim što sam hteo napisati.
   Kao što je kod nas pojam “Vitamin C” opšti pojam za svaki oblik vitamina C, tako Amerikanci koriste pojam “Askorbinska kiselina”, ne shvaćajući da taj pojam ima svoju formulu i ni koji način ne bi smeo da se koristi kao opšti pojam. To je ono što najčešće zbunjuje naše ljude (na svim prostorima bivše Jugoslavije) i otuda se i pojavljuju “Pogrešni saveti” iako su pisani u najboljoj nameri.

 7. Željko Šeatović

  Zbunjuje me uputstvo (sva su ista – prepisana iz jednog izvora), da se Vitamin C (Na askorbat) prvo otopi u “toploj vodi”, a sva uputstva o čuvanju Na askorbata govore da je termo labilan i da se čuva na temperaturama ispod 25 stupnjeva. Čini se da je nekome promakla greška, kao više puta do sada, kad se prepisuju saveti. Pojam toplo podrazumeva višu temperaturu od ove jer bi se inače baratalo pojmom “sobne temperature”. Ima li netko objašnjenje za ovu ne logičnost.

 8. Dejan

  Da li Vitamin C moze biti u prahu ili u kristalnu? Ultrazvucni cistac nije problem nabaviti.
  Molim odgovor na moje gore postavljeno pitanje a za UZ cistac mi se javite na [email protected].

  Pozdrav

  • Jelena Računica Jelena Računica

   Poštovani Dejane, na izvoru koji smo koristili spominje se isključivo vitamin C u kristalima. Pozdrav od LPM ekipe.

 9. Zile

  Hvala za clanak.
  Upravo sam citao na stranim sajtovima kakva sve cuda pravi Liposomal C.
  Najvise ljudi je prijatno iznenadjeno time da dobija neverovatnu energiju i paznja im je fokusirana tokom celog dana.
  Ja se bacam na pravljenje cim negde nadjem ovaj ultrazvucni cistac. Cini se da nije jeftina igracka.
  Pozdrav

Napišite komentar