Menu 

Rerne su prava muka. Ma koliko nam bile korisne za pečenje, izbegavamo ih zbog prljavština, koje je tako teško očistiti. Pokušajte sa ovom sasvim jednostavnom mešavinom.

Iako sve češće koristimo zatvorene vatrostalne posude ili aluminijumsku foliju, tvrdokorne mrlje u rerni se neizbežno pojavljuju. Kada dođe dan kada odlučite da očistite rernu znate da vas čeka težak posao. Postoji mnoštvo sredstava za čišćenje rerne. Neka od njih su efektivna, a druga i ne baš tako dobra. Ali, svima im je zajedničko da sadrže teške hemikalije.

Da ne biste trošili novac na ova sredstva, probajte sa jednostavnim miksom. Naravno, uključeni su soda bikarbona i sirće.

Potrebno vam je: 1 ¼ šolje (od 250 ml) sode bikarbone, 1/4 šolje sirćeta, 1 šolja vode, 10 kapi bilo kog eteričnog ulja (najbolja za ovu namenu su ona od narandže i limuna), 1/2 šolje soli i 2 kašike tečnog kastilj sapuna (pročitajte Kako da napravite kastilj sapun) možete pročitati kako da ga napravite, ali u ovom slučaju možete upotrebiti i neki drugi “odmašćujući” tečni sapun).

Pomešajte prvo eterična ulja sa 1/4 šolje vode. Vrata i unutrašnje zidove rerne poprskajte sa ovom mešavinom, ali nakon što ste zagrejali rernu na 140C. Ugasite rernu.

Sada pomešajte 1/4 šolje soli sa 1/2 šolje sode bikarbone, pa sa ovim pospite mesta u rerni, koja imaju teške tvrdokorne mrlje i ostavite. Pomešajte, zatim, 1/4 šolje vode sa tečnim sapunom, pa tu smesu nanesite na ohlađene zidove rerne i ostavite da odstoji preko noći.

Sledećeg dana, pomešajte preostalu 1/2 šolje vode sa sirćetom i našpricajte sa tim celu rernu. Ostavite da kratko deluje, pa obrišite i dobro očistite. Sa tom zadnjom mešavinom trebalo bi da ode i prljavština.

Pročitajte i tekst – .

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nina

    Deluje malo komplikovano i dugo traje, ali nema hemikalija i nema besomucnog ribanja. Mozda i vredi isprobati ovu metodu.

Napišite komentar