Menu 

Oni napadaju vašu odeću i kuhinju i zavlače se u nameštaj. Rešite se moljaca pre nego osvoje vašu kuću.

Ovi “leptirići” vam dolaze u dve grupe – oni koji napadaju odeću i oni koji napadaju ostavu. Ovi prvi ako nema odeće rado “obrađuju” i tepihe i tapiseriju, a drugi su vam češći gosti u kuhinji.

Videćete ih da izleću iz ormara ili iz kuhinjskih ormarića. Inače, larve moljaca su krive za uništavanje vaše odeće i rupe na pamuku, svili, vuni, sintetici, ..,  Čini se da nisu mnogo izbirljivi.

Krenite u napad

kuhinjski ormaricČistite kuću redovno, posebno vlažnija mesta (to važi i za kupatilo) da biste ih sprečili da se nasele u vašem domu. Ali, ako su već tu prvo što trebate uraditi je da proverite ormare, ostavu, kuhinjske ormariće i bacite se na usisavanje. Kada pređete usisivačem po ormarićima nakvasite krpu sirćetom (najbolje onim sa lavandom, jer moljci ne vole lavandu – Sirće od lavande i kako ga upotrebiti). Prebrišite tom krpom zidove ormara i podove. Posebnu pažnju obratite na ćoškove.

Kupite lepak koji privlači i lovi moljce ili napravite svoj tako što samolepljivu traku poprskate ribiljim uljem. Ono privlači moljce, pa lako uleću u zamku. Samolepljivu trakicu poprskanu ovim uljem možete obesiti i u ormaru.

Ne zaboravite u kuhinji baciti svu hranu koju su napali moljci i larve moljaca. Hrana koji ima ustajao miris i izgleda leplijivo je verovatno zaražena moljcima. Bacite svu tu hranu i dobro operite posude. Posle pranja ih isperite u vodi u kojoj ste rastvorili sirće.

Hranu čuvajte u dobro zatvorenim teglicama i plastičnim posudama. Pazite da su vam kuhinjski ormarići očišćeni i dobro prozračeni.

Odeća

moljacŠto se tiče odeće, operite je odmah (svu odeću) i posle sušenja (poželjno na jačem suncu ili u sušilici) dobro je opeglajte. Moljce ćete ubiti ako odeću ostavite neko vreme u zamrzivaču. U ormaru instalirajte flourescentnu sijalicu, jer moljci vole mračna i vlažna mesta.

Razmislite i o kupovini isušivača vazduha, jer ovi nevaljali leptirići vole vlagu, a vama je cilj da stvorite okruženje koje nije povoljno za njihov razvoj.

Prirodni pomagači

Otrov protiv moljaca i kuglice nisu baš bezbdene, iako su efikasne. Sadrže hemikalije koje su izazvale zabrinutost kod mnogih medicinskih stručnjaka. Zato je bolje da ih pobedite na prirodan način.

vrecica lavandeKedrovina, pored lavande, je jedan od boljih prirodnih boraca protiv moljaca. Držite odeću u ormarima od kedrovine ili je vešajte na vešalice napravljene od kedrovog drveta. U platnene vrećice možete staviti komadiće kedrovine i(ili) poprskati uljem kedrovine da biste odbili moljce.

U ormaru možete držati i kuglice vate natopljene uljem lavande, a koristiti možete i ulje karanfilića, lovorov list i cimet. U ormar obesite vrećicu napunjenu karanfilićima, cimetom i lovorovim listom i moljce ćete držati na odstojanju.

Među biljke koje moljci ne vole spadaju i : menta, majčina dušica, ruzmarin, …

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar