Menu 

Nije retka pojava da mala deca nekontrolisano udaraju ili drugu decu ili roditelje. Ako i vi imate isti problem, pročitajte savete stručnjaka koji će vam pomoći da naučite dete da vas ne udara.

Prva i osnovna stvar koju stručnjaci naglašavaju jeste da pokušate ne shvatati lično ovakvo dečije ponašanje ma koliko vam to bilo teško. Većina dece prođe kroz fazu udaranja i ujedanja i to je, slobodno možemo reći, normalno za uzrast od dve godine.

Ruke su za decu sredstvo za komunikacije posebno onda kad još ne znaju da se izraze rečima, ali to za roditelje može biti veoma naporno zato vam mi donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ovu fazu što pre ostavite iza sebe.

ljuta beba

Ne uzvraćajte! Iako ćete većinu puta instinktivno krenuti da vratite detetu kad vas udari znajte da je to u ovom slučaju posebno pogrešno. Na taj način detetu šaljete poruku da je udaranje u redu način za rešavanje problema i to dete može zbuniti posebno ako mu govorite kako je udaranje pogrešno.

Otkrijte okidače. Dobro pratite i ako je potrebno zapisujte svaku situaciju koja je prethodila udaranju i na taj način pokušajte otkriti šta je to što dovodi do takvog ponašanja. Da li je to dosada, glad, ljutnja? Jednom kad otkrijete okidač lakše ćete rešiti problem. Razmislite, da li se u vašem životu nešto promenilo pre nego je dete ušlo u ovu fazu? Da li ste se selili, možda ste se vratili na posao…? svaka veća promena može doprineti ovakvom ponašanju deteta, samo je važno da otkrijete šta je uzrok. Ako imate dobru komunikaciju sa tetama u vrtiću zamolite ih da i one obrate pažnju pa vam prijave šta se tačno desilo pre nego što je dete nekoga udarilo ili ujelo.

Ponudite alternativne oblike komunikacije. U većini slučajeva deca ne udaraju iz besa ili frustracija vać na taj način samo žele privući pažnju odraslih. Da biste sprečili udaranje pokažite detetu nežniju gestikulaciju rukama. Pokušajte zameniti loše ponašanje dobrim. Svaki put kad dete udari pokušajte mu odvući pažnju nekim lepim gestom, omiljenom igračkom ili igricom koja ga nasmejava. Detetu takođe možete reći da se u vašoj kući ne udara već grli. Pokažite detetu kako nekoga možete nežno potapšati rukom za vreme razgovora. Nakon nekog vremena, vaše strpljenje će uroditi plodom i dete će shvatiti šta pokušavate da mu kažete.

ljutko

Zabavna komunikacija. Neka deca prirodno imaju tendenciju da komuniciraju rukama. Pokušajte to preusmeriti na zabavnu komunikaciju. Na primer, kad god primetite da dete želi da vas udari vi viknite da vam “baci kosku”.

Mazite se. Što više vremena provodite sa detetom u maženju i paženju. Priuštite detetu opuštajuću masažu i na taj način naučite dete da postoje i nežniji dodiri.

Sviđa nam se
Autor
Kako naučiti dete da ne udara vas i drugu decu
Datum
Ime
Naučite dete da vas ne udara
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar