Menu 

Pošto čir na želucu može da se vrati i postane hroničan problem, a može dovesti i do mnoštva drugih problema kao što je krvarenje veoma je važno da ga na vreme lečite. Umesto da kupujete i koristite komercijalne lekove koji obično izazivaju druge probavne smetnje probajte prirodne lekove protiv čira na želucu.

Čir na želucu obično uzrokuje bakterija koja se zove helikobakteri pliori i njegovi simptomi mogu biti veoma neugodni i bolni. Ako mislite da ste probali sve i da pomoći nema, pokušajte sa lekovima koji dolaze iz prirode.

Vitamin E

Lekari na Medicinskom instuitutu u Kijevu su veoma delotvorno lečili čir na želucu kod 28 pacijeneta dozom od 300 mg vitamina E dnevno. Oboleli koji su uzimali vitamin E, poboljšanje su osetili nakon 4-6 dana, dok je onima koji su uzimali konvencionalne lekove bilo potrebno nešto više. Kod pacijenata koji su uzimali vitamin E, primećena je obnova proteina u crevima te su dobili između 1,5-3 kg za vreme studije.

banane

Banane

Komponente koje se nalaze u bananama povećavaju količinu sluzi u probavnom traktu što stvara snažan zaštitni sloj veoma važan za prevenciju i ozdravljenje kad je u pitanju čir na želucu. Nezrele banane takođe podstiču rast ćelija u crevima, a tu su i polisaharidi koji upijaju vodu, a koji su i sastavni deo komercijalnih lekova.

Najbolji efekat ćete postići ako budete jeli prah od banana koji ćete napraviti tako da ogulite banane i isečete ih na tanke kolutove, zatim ih poslažite na tepsiju i ostavite da se suše na suncu, niskoj tempetraturi u rerni ili u dehidratoru dok se u potpunosti ne osuše. Nakon toga banane sameljite u prah. Koristite tako da dve kašike praha pomešate sa kašikom meda i uzimate tri puta dnevno.

med

Med

Med poseduje zaista brojne lekovite komponente, a kao sjajan za lečenje čira na želucu se pokazao iz dva razloga. Na prvom mestu tu je glukoza oksidaza, enzim koji proizvodi vodonik peroksid, koji inače ubija bakterije uzročnika čira. Na drugom mestu, tu se nalaze snažna antibakterijska svojstva na biljnoj bazi iz cvetova biljaka koje pčele kupe kada prikupljaju polen.

Veoma je važno da koristite sirovi, neprerađeni med, a svega dve kašike dnevno uveliko će olakšati simptome čira.

kupus

Kupus

Sve dok u organizmu imate dovoljan broj dobrih bakterija, bolesti koje uzrokuju one loše, poput čira na želucu bi trebalo da se drže podalje. Jedan od najboljih načina da si obezbedite veliki broj dobrih bakterija jeste da redovno konzumirate fermentisanu hranu. Tu spadaju: jogurt, domaći kiseli kupus, mlaćenica i sva kisela zimnica.

Kad je u pitanju lečenje čira na želucu veoma efikasnim se pokazao i sok od svežeg kupusa koji se decenijama unazad, pre pojave lekova i farmaceutskih kompanija koristio upravo za lečenje čira. U jednoj studiji je objavljeno da je čak 92 odsto učesnika istraživanja izlečilo čir na želucu samo pomoću soka od kupusa.

Iako je u ovom istraživanju korišten sok svežeg kupusa, još efikasniji može biti raso jer kupusu za fermentaciju nisu potrebne nikakve veštačke kulture, samo voda i so. Ako vas muči čir ove zime obavezno pijte raso.

čili

Kapsaicin

Upravo suprotno od onoga što većina ljudi misli, ljuta hrana ne uzrokuje čir na želucu, napotiv. Konzumacijom ljutih papričica na neki način sprečavate nastanak čira i to zato jer papričice poseduju mehanizme koji štite sluznicu želuca.

Istraživanje sprovedeno u Mađarskoj je pokazalo da konzumacijom kapsaicina, aktivne komponente zaslužne za ljutinu papričice se smanjuje izlaz kiselina iz želuca dok se u isto vreme povećava količina zaštitnog sekreta. Jednostavnije rečeno, ljute papričice deluju kao antacid.

Papričice su posebno efektne kod čireva uzrokovanih alkoholom i antiupalnim lekovima.

Sviđa nam se
Autor
Prirodni lekovi za čir na želucu
Datum
Ime
Banane, med, raso i ljute papričice za lečenje čira
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar