Menu 

Iako bi po pravilu, druga trudnoća trebalo da bude opuštenija, jer već znamo šta nas čeka ona sa sobom nosi mnoštvo strahova, što opravdanih što onih iracionalnih. Donosimo vam listu najčešćih strahova sa kojima se susreću žene koje će postati majke po drugi put.

Na prvom mestu tu je onaj strah od toga da li ćete drugo dete voleti isto kao prvo, jer sve mi smatramo da je nemoguće baš takvu ljubav osetiti više puta. Ono što treba da uradite jeste da se opustite i prihvatite činjenicu da će vaša ljubav samo rasti. Sa dugim detetom ćete ostvariti nešto drugačiju, ali jednako snažnu povezanost koja ničim neće ugroziti ili umanjiti ljubav prema prvom detetu.

druga trudnoća

Drugi strah je onaj od porođaja. Bez obzira na to koliko smo upućeni u sve što nas čeka isto tako smo svesni da je svaka trudnoća drugačija baš kao i svaki porođaj. Majke koje su imale težak prvi porođaj se obično plaše da će se istorija ponoviti, ali to nikako ne mora da bude slučaj. Podelite sve svoje brige sa vašim lekarom i opuštajte se što je više moguće.

Isto važi za dojenje. To što prvu bebu možda niste mogli dojiti nikako ne znači da nećete moći dojiti i vaše drugo dete. Ako planirate dojiti bebu obavezno se na vreme posavetujte sa lekarima koji će vam u tome pomoći. Ako u vašem gradu postoje, obratite se stručnjacima za laktaciju i budite spremniji nego prošli put. Iako zdravstvene organizacije savetuju dojenje do godinu dana, nemojte se previše time opterećivati čak i ako ste prvo dete toliko dojili.

Jedan od racionalnijih strahova jeste šta će biti sa starijim detetom kad odete u bolnicu da se porodite, ali i to se u većini slučajeva lako reši. Ako u blizini nemate porodicu onda pre poroda napravite plan i dogovorite se sa komšijama ili prijateljima koji su spremni da preuzmu dete u svako doba dana ili noći. Za savki slučaj imajte dve-tri opcije.

trudnoća

I na posletku, ništa manje opravdan strah je i onaj da li ćete moći izaći na kraj sa novorođenčetom i malim detetom. Odmah vam moramo reći da je potpuno nerealno očekivati da odmah uđete u štos i da vam od prvih dana sve bude jednostavno. Pripremite se na to da će vam u početku biti teže i ako ste u mogućnosti obezbedite sebi pomoć bar dok se ne oporavite od poroda. Možda vam nije neka uteha, ali s vremenom će sve doći na svoje i ući ćete u rutinu baš kao i sa prvom bebom, jednostavno ćete pronaći svoj ritam.

Veoma je važno da provodite vreme nasamo sa straijim detetom da odlazite zajedno na neke aktivnosti koje vaše detet voli da se ne bi osetilo zapostavljenim.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar