Menu 

Porođaj je jedan od najvažnijih događaja u životu svake majke i zato je veoma važno da tačno znate kako da se pripremite za taj trenutak. Postoji mnogo sitnica o kojima bi trebalo da razmišljate, a mi smo se potrudili da vam to olakšamo. Skupili smo sve ono što vam može pomoći da se na najbolji mogući način pripremite za taj navažniji dan.

Da bi stigli do tog dana D prvo treba da pregurate poslednje tromesečje trudnoće. Ako niste imali naporna prva dva tromesečja u trećem možete očekivati malo izraženije trudničke simptome. Naravno, mučnina najverovatnije neće biti, ali zameniće ih težina, umor, bolovi u leđima, pritisak na bešiku, teže kretanje, … Taj period nije samo da se izdrži – naučite da u njemu i uživate. I to ćete moći ako sami sebi sitnicama i trikovima olakšate mesece pred porođaj.

Kad se broji sitno

3737647238_5bb9a14eff_z

Već u 7. mesecu možete primetiti kako vas trudnoća lagano “obara”. Čini vam se da vam stomak raste neverovatnom brzinom, mnogima se i apetit poveća, a umor pritišće noge, zglobove, leđa. Ravnoteža će biti malo više poremećena, nema više ni olakog obuvanja niti oblačenja. Ustajete lagano i pomalo se već gegate. Grudi su još veće i vama je potrebno sve više jastučića i udobnosti.

Odeća će postajati sve tesnija i čini će vam se da vam više ništa ne odgovara. Ne brinite, naravno da nećete morati nositi vreće, ali udobnost je glavna, zato prvo na to pazite kada birate i kupujete odeću. Ako kupujete hlače na početku zadnjeg tromesečja kupite bar za jedan broj veće – i trbuh i vi ćete narasti.

I kukovi vas mogu boleti, teže ćete se nameštati za spavanje, a ustajanje u toku noći može biti učestalije. Zato investirajte u dobre jastučiće (možete napraviti i ovaj Veliki jastuk za trudnice. Idealan je za podršku stomaka i kukova, udobnije ćete spavati).

I oticanje tela će biti veće i tu malo šta možete uraditi. To je jednim delom i zbog zadržavanja vode, što je sasvim normalno u zadnjim mesecima (ta će “kilaža” nestati nakon poroda). Samo smanjite unos soli i pijte dosta vode da se “ispraznite”. Računajte i da će vam stopala oteći, pa dobro pazite ako kupujete obuću. (Povremeno lezite i podignite malo noge, da poboljšate cirkulaciju).

U suštini vaši najbolji prijatelji u ovom periodu su jastuci, japanke (ili udobne baletanke), komotnija odeća i voda, koju uvek trebate nositi sa sobom.

Lista stvari i sitnica

Japanke ili cipele “za uskočiti”. Obuvanje može biti pravi izazov u ovim mesecima. Treba vam udobna obuća (koja vas ne stišće – imajte na umu oticanje stopala) u koju možete “uskočiti”, obuti, a da se ne saginjete. To mogu biti patike u koje “uskačete”, baletanke, sandale, papuče ili japanke. Postoje i posebne rastezive vrste baletanki i slične ravne platnene obuće.

Pomoć u kući. Čak i ako mislite da možete da nastavite da pospremate varate se. Umor će vas brzo savladati. Moćićete obaviti možda samo jednu obavezu, ali za ostalo će vam trebati pomoć – suprug, prijateljica, majka.

 

Vežbe. Naravno, reč je samo o onima koje vam doktor odobri. To ne moraju biti neke naporne i prave vežbe – trebali biste bar raditi lagane vežbe za leđa i noge da vam ovaj period bude manje bolan.

Razmazite se. Nokte na nogama će vam sigurno biti teže srediti i nalakirati. Otiđite na pedikuru i masažu stopala. Bićete opušteni i odmorniji. Uz to, dok ste već u beauty salonu pređite i na prenatalnu masažu – dobar stručnjak može da “odnese” gotovo sve bolove u leđima i ramenima koje ste osećali.

Priprema hrane za prve dane nakon porođaja

Ako vam se uveliko bliži dan porođaja, a u blizini nemate nikoga ko bi vam nakon rođenja bebe mogao pomoći oko kuvanja i spremanja, najbolje bi bilo da unapred nakuvate jela koja ćete zamrznuti. Mi vam donosimo nekoliko veoma korisnih saveta kad je u pitanju kuvanje unapred.

hrana2

Pozitivna strana ovakvog kuvanja je što možete naspremati hrane za gotovo dva meseca, taman koliko vam je potrebno da stanete na noge i u potpunosti se oporavite od poroda. Za početak, najvažnije je da napravite detaljan plan. Pronađeti recepte za jela koja se mogu zamrzavati, napravite tačan spisak namirnica i krenite s kuvanjem malo, po malo. Dovoljno je da sa kuvanjem krenete mesec dana pre poroda ili nešto više. Svaki ručak koji napravite računajte da vam bude za dva dana.

Kuvajte uglavnom čorbasta jela, musake, složence i dinstana mesa koja su sjajna kad se podgreju. Kad su u pitanju prilozi, njih nemojte zamrzavati jer ćete sigurno imati malo vremena da napravite pire krompir, svežu salatu ili bareno povrće.

Nemojte pripremati previše komplikovana jela, najbolja su ona koja se pripremaju u istoj posudi i jednostavna su za posluživanje. Lazanje, složenci, musake su kao stvorene za zamrzavanje, a biće jednoko ukusne nakon podgrevanja. Najbolje bi bilo da ih zamrzavate u jednokratnim aluminijumskim posudama što će vam uštedeti vreme za pospremanje nakon ručka. Aku u zamrzivaču nemate previše mesta hranu pakujte u kesice za zamrzivač.

I na samom kraju želimo vam reći da se ne osećate krivima što ne kuvate onoliko često koliko ste to činili ranije. Posvetite se bebi, jer svakako kad bebica počne jesti krutu hranu moraćete kuvati sveži obrok svaki dan.

hrana

Neka od jela koje možete zamrznuti

Kao što smo već naveli neka se u zamrzivaču obavezno nađu, lazanje, musaka i razni složenci sa rižom i povrćem. Pored toga možete napraviti pljeskavice od riže i ribe, čorbice od kupusa, kelja, spanaća i piletine, čili sa mlevenim mesom, bolonjez umak, nadev za tortilje od piletine, složenac od kobasice i karfiola…

Kegelove vežbe i ostali tretmani

Kegelove vežbe su odlične za jačanje mišića karlice i mnoge ih žene preporučuju kao dobru pripremu za lakši prirodni porođaj.

Karlični mišići su mišići koji podržvaju uretru, bešiku, matericu i rektum i njihovim jačanjem žene u trudnoći lakše kontrolišu mokraćnu bešiku i pripremaju se za porođaj, ali i lakši oporavak posle.

Vežbe su nazvane po Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je preporučivao prvi još 1940-tih, jer više od 70 odsto žena ima problema sa kontrolom mokrenja tokom i posle trudnoće. Vežbe su više nego jednostavne i potrebno je da izdvojite za njih tek nekoliko minuta dnevno.

Pored kegelovih preporučuju se još 3 vrste vežbi: karlični nagib (“ljuta mačka”), čučnjevi i “leptir poza”.

Zašto ih preporučuju

kegel3

Mnoštvo je dobrobiti ovih vežbi za trudnice. Što se tiče kegelovih one poboljšavaju cirkulaciju u rektalnom i vaginalnom području, smanjuju mogućnost nastanka hemoroida, ali i omogućavaju brži oporavak u slučaju epiziotomije ili pucanja tokom porođaja.

Vežbe možete nastaviti i posle porođaja da biste izbegli probleme sa bešikom i mokrenjem, ali i da biste poboljšali seksualni život.

Takođe, neki dokazi ukazuju na to da kegelove vežbe mogu da vam pomognu da skratite vreme “guranja” tokom porođaja, odnosno da ga ubrzate.

I ostale tri vežbe na sličan način pripremaju vaše karlične mišiće, ali i noge i leđa za brži, sigurniji i bezbolniji porođaj.

Vežbe počnite da radite redovno u trudnoći (mada možete i bilo kada) i to posebno ako primetite da teže zadržavate urin. Recimo, ako vam se često dogodi da ispustite malo urina kada se smejete, zakašljete, vežbate ili kišete.

Kegelove vežbe

Uvek ih započnite nakon što ispraznite bešiku. Opisuju ih na malo neobičan način – zamislite da pokušavate da sprečite dolazak mokraće (kao kada vam se mokri, a morate brzo naći toalet) i istovremno suzdržavate gasove.

Samo stisnite mišiće oko vagine, zadržite oko 4 sekunde, pa opustite. Ponovite 10 puta. Radite ove vežbe 3 do 4 puta zaredom 3 puta na dan.

Tako je jednostavno, jer ih možete raditi i dok sedite na poslu, dok gledate TV, pa čak i dok stojite u redu u supermarketu.

Trudite se samo da radite na karličnim mišićima, a ne i da stežete zadnjicu, stomak ili noge. Isprva će vam možda biti teško da prepoznate da li radite na pravoj grupi mišića, ali dobra koncentracija i upornost pomoćiće vam da ih brzo savladate.

Isprva ne morate da ih ponavljate 3 puta na dan, već koliko god budete mogli. Postepeno, kada ih savladate, samo povećavajte broj vežbi.

Rezultate u kontroli bešike primetićete možda tek nakon 3 do 6 sedmica redovnog vežbanja.

Karlični nagib

Vežba se radi tako što se spustite “na sve četiri”. Pomaže vam da ojačate stomačne mišiće i ublažite bol u leđima tokom trudnoće i samog porođaja.

Spustite se na ruke i na kolena – ruke trebaju biti razmaknute u visini ramena, a noge u ravnini sa kukovima. Ruke moraju biti zategnute, ravne (ne savijajte ih u laktovima). Lagano udišite i istovremno zatežite stomačne mišiće i uvucite zadnjicu i malo izvijte leđa (kao mačka kada se nakostreši). Kako budete izdisali opuštajte leđa u normalan položaj. Ponavljajte kako vam bude najlakše prateći disanje.

kegel2

Čučnjevi

Spadaju u jedne od najboljih vežbi koje vas pripremaju na prirodni porođaj. Jačate bedra i tokom porođaja vaša karlica će se lakše otvoriti.

Stanite ispred naslona stolice sa nogama u ravnini sa kukovima, nožnim prstima okrenutim prema napred. Uhvatite se za stolicu rukama.

Zategnite blago stomačne mišiće, ispravite se, isprsite i opustite ramena. Spuštajte lagano repnjaču prema podu, kao da ćete sesti. Ostanite u tom “sedećem” položaju, udahnite i izdahnite, pa se podiginite u prvobitni položaj.

kegel

Leptir poza

Ova vežba, takođe pomaže da pripremite karlicu, ali i opustite zglobove kukova. Popravlja vam držanje i smanjuje pritisak u donjem delu leđa.

Sedite tako da su vam leđa naslonjena u potpunosti na zid. Skupite noge tako da spojite stopala – da se tabani dodiruju. Lagano gurajte kolena udaljavajući ih jedno od drugog i prema dole, ali ne preterano da izazove velike bolove. Ostanite u ovom položaju kratko, opustite se, pa ponovite vežbu.

Priprema grudi za dojenje

Priprema grudi za dojenje počinje još u trudnoći i to par sedmica pred porođaj. Zašto je to važno i kako se radi pročitajte u nastavku teksta.

Priče da ojačate i pripremite bradavice trljanjem peškirom ili četkicama za zube zaboravite. To vam zaista nije potrebno. Prema nekim tvrdnjama, tako čak otklanjate svojevrsni zaštitni sloj koji se formira na bradavicama pred sam porođaj.

Samo dojenje je prirodan proces i najviše zavisi od toga kako dojite, ali postoje neke smernice koje se savetuju majkama da bi pripremile grudi za dojenje još i u trudnoći.

Pripreme

dojenje2

Ne možete znati šta vas čeka nakon porođaja, da li ćete imati problema sa dojenjem, kako će reagovati vaše telo. Prvo mleko ili takozvani kolostrum će se javiti pred kraj trudnoće i to je nornmalno, ali ne morate se brinuti ni ako se to ne dogodi. Svaka majka je posebna i hormoni drugačije reaguju, grudi se drugačije razvijaju, doživljavate različite promene.

Same bradavice i krug oko njih će verovatno malo potamniti i to je deo zaštitnog procesa (javlja se poseban zaštitni sekret). Iako to možda ne primećujete, ali vaše se telo tajno priprema za dojenje.

Najmanje mesec dana pred porođaj izbegavajte korišćenje gelova za tuširanje, krema i ulja na području grudi, posebno bradavica. Perite grudi samo vodom i pazite da ne budu isušene.

Dok jedni smatraju da ne možete ništa uraditi da se pripremite kako treba za dojenje, mnogi se sa tim ne slažu. Naime, najčešći razlog za odustajanje od dojenja su bolne bradavice i rane na bradavicama. Zato se smatra da je priprema nekoliko sedmica pred porođaj zaista važna. Ipak, neki doktori smatraju da masaža i priprema bradavica može izazvati trudove, pa se priprema bilo kakve vrste ne savetuje onim budućim majkama koje imaju problema sa prevremenim trudovima iili onim ženama koje iza sebe imaju sponatni pobačaj.

Druge žene mogu najranije 6 sedmica pred termin porođaja početi sa pripremama. Cilj je da bradavice očvrsnu.

Proverite da li se bradavice uvlače. Uhvatite lagano bradavicu i izvucite je uz pomoć palca i kažiprsta. Posmatrajte da li će ostati ispupčene ili će se uvući. Ovo isprobajte tek par sedmica pred termin. Ukoliko se bradavice uvlače ne trebate se plašiti. Raspitajate se u školi za trudnice ili kod svog ginekologa da vas uputi koje tehnike dojenja i položaje biste trebali probati kada se beba rodi (i ako budete zbog toga imali poteškoća sa dojenjem).

U trudnoći nosite pamučni i elastični grudnjak, koji ne pritišće grudi, ali ih pridržava dovoljno da se grudi ne bi “obesile”.

Nabavite mali peškir, pa dojke perite uz pomoć peškirića i vode. Grudi povremno možete trljati, nežno, malo grubljim peškirom.

Ako koristite ulja (da biste sprečili strije i za masažu) neka to budu prirodna, poput jojobinog, maslinovog, bademovog. Sa masažom krećete od ruba dojki prema bradavicama kružnim pokretima.

Neke žene savetuju da povremeno izvlačite i stišćete bradavice simulirajući dojenje (odnosno način kako beba izvlači mleko), te da na bradavice povremno stavite po krišku limuna da bi stekle otpornost.

Takođe poželjno je da bar sat vremena dnevno ne nosite grudnjak da bi bradavice “iskočile” i očvrsnule zbog trljanja o odeću. (Naravno, jače trljanje bradavica nije, kao što smo napomenuli, preporučljivo).

dojenje

Za uvučene bradavice možete koristiti takozvane zaštitne dodatke, koje možete pronaći u pojedinim apotekama. (Nabavite ih za svaki slučaj i ponesite u bolnicu ako su vam bradavice uvučenije).

Ako se plašite bolnih bradavica posle dojenja imajte na umu da one nastaju u većini slučajeva zbog lošeg postavljanja bebe prilikom dojenja, pa ona ne može obuhvatiti bradavicu na pravi način i vući mleko. Važno je da se dobro upoznate sa tehnikama i načinima dojenja pre samog porođaja.

Bradavice same stvaraju zaštitni sloj, pa vam losioni nisu potrebni, ali ako se javi ekcem ili psorijaza obavezno se konsultujte sa lekarom koje proizvode možete koristiti.

Šta još možete učiniti

Poželjno je da pripremite: pumpicu za izdajanje, grudnjak za dojilje i jastuk za dojenje.

Takođe, majkama se uvek preporučuje prirodni porođaj, jer drugi načini (osim ako su neophodni) mogu dovesti do problema sa dojenjem. Recimo, žene koje su se porodile uz pomoć carskog reza ili epiduralne anestezije češće su imale problema sa dojenjem.

Zamolite osoblje da detetu nipošto ne daju bočicu ni hranu sa formulom ako možete dojiti.

Dojke masirajte povremeno par sedmica pred porođaj da biste pokrenuli želzde, a poželjno je da se detaljno raspitate o samom dojenju, recimo u školi za trudnice ili stručnim časopisima.

Pripremite se i psihički za dojenje, posavetujte se sa stručnjacima. Uživajte u prvom dojenju, opustite se i ne opterećujte se mnogo. Slušajte i sebe i svoju bebu, pratite svoj instinkt i ne dopustite da vas zatrpaju raznim babskim pričama i savetima.

Vežbe za izazivanje porođaja

Većini trudnica sa približavanjem terminu postaje sve više neugodno u sopstvenom telu, postaju umorne, ali i u potpunosti spremne da porođaj krene. Nažalost to ne ide uvek baš tako lako. Donosimo vam vežbe za izazivanje porođaja, da malko ubrzate stvari.

Porođaj počinje onda kad je beba spremna da dođe na ovaj svet, a mi vam donosimo nekoliko veoma efikasnih vežbi koje će vam pomoći da porođaj krene ukoliko je beba spremna.

Vežbe vam mogu pomoći da beba dođe u pravi položaj za porod i na neki način nagovaraju telo da krene sa porođajem. Ono što je još bolje kad su u pitanju vežbe niskog intenziteta jeste to da će telo održati u formi pa će oporavak posle poroda biti lakši.

Šetnja

Lagana šetnja oko zgrade ili po dvorištu može biti od pomoći na mnogo različitih načina. Šetanje može biti dobar okidač za izazivanje trudova i početak samog porođaja. Takođe, šetanjem pomažemo bebi da se namesti u pravilan porođaj za porod, a pritisak na grlić materice može uzrokovati otvaranje i omekšavanje grlića što će uveliko pomoći kod samog poroda.

Kad šetate neka to bude u obavezno udobnoj obući i nemojte se preforsirati. Ako vam vreme ne dozvoljava da šetate napolju, šetajte po kući ili tržnim centrima.

Stepenice

stepenice

Penjanje po stepenicama vas stavlja u položaj sličan čučnjevima. Na taj način karlica se lagano otvara i priprema za sami čin poroda. Prema pojedinim istraživanjima penjanje uz stepenice povećava nivo oksitocina, hormona koji prirodno podstiče kontrakcije.

Svaki mali čučanj koji uradite dok se penjete uz stepenice pomaže bebi da se namesti u pravi položaj za porod. Ni u ovom slučaju se nemojte previše forsirati i uz stepenice se penjite samo kad je neko sa vama ukoliko vam se zavrti u glavi ili izgubite ravnotežu.

Seksualni odnos

Babice širom sveta preporučuju seksualni odnos kao sjajan način za izazivanje trudova, a važi i za odličnu fizičku vežbu tokom trudnoće. Stručnjaci kašu da stimulacija dojki za vreme seksualnog odnosa podiže nivo oksitocina u organizmu, a sam orgazam može podstaći i pojačati kontrakcije.

Ako se osećate neugodno tokom seksa pokušajte uz pomoć jastuka pronaći pozu koja vam odgovara, ali, veoma je važno da ne ležite na leđima jer u tom slučaju cirkulacija slabi i disanje postaje nestabilno.

pilates

Lopta za pilates

Velika fitnes lopta koja se često koristi u pilatesu može biti veoma efektno sredstvo da držite bol pod kontrolom i ubrzate proces poroda. Sedenje na lopti otpušta pritisak u leđima, a lagano poskakivanje pomaže bebi da se okrene u pravi položaj.

Pilates lopta je posebno nežno sredstvo za vežbanje niskog intenziteta i može poslužiti kao deo delotvorne tehnike kontrolisanja bolova tokom kontrakcija i samog poroda.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar