Menu 

Amniocenteza je test koji se obavlja u trudnoći i pomoću kojeg se u ranom stadijumu trudnoće dobijaju veoma važne informacije vezane za rast i razvoj ploda. Danas vam otkrivamo sve što ste hteli da znate o amniocentezi.

Tokom trudnoće fetus je okružen amniotičkom tečnošću nalik vodi koja sadrži žive ćelije kože fetusa i ostale supstance poput alfa-fetoproteina  koje nam daju odgovore na mnoga pitanja. Proces amniocentoze podrazumeva uzimanje uzorka amniotičke vode nad kojom se vrše mnogi testovi.

Obavlja se tako što se uz pomoć velike igle, kroz stomak trudnice, iz materice, uzima uzorak amniotičke tečnosti. Tečnost se nakon toga odnosi u laboratoriju, a nad njome se mogu vršiti razni testovi u zavisnosti od genetskog rizika za obolenja.

dreamstime_s_23292862

Zašto se vrši amnioceneteza?

U većini slučajeva amniocenteza se obavlja ne bi li se u ranom stadijumu otkrili genetski poremećaji poput Daunovog sindroma ili abnormalnosti hromozoma.

Pošto process amniocenteze nosi minimalne rizike po zdravlje majke i bebe uglavnom se preporučujue trudnicama koje nose određeni rizik od genetskih obolenja kao i kod:

 • Trudnica sa nepravilnim ultrazvučnim nalazom
 • Trudnica koje u porodici imaju slučajeve urođenih mana
 • Trudnica koje već imaju dete sa urođenom manom
 • Trudnica koje su starije od 35 godina

Amniocenteza ne može otkriti sve urođene mane, ali one koje otkriva sa sigurnošću su:

 • Daunov sindrom
 • Anemiju srpastih ćelija
 • Cističnu fibrozu
 • Mišićnu distrofiju
 • Tai-Sach i slične bolesti

Amniocenteza takođe može otkriti određene defekte neuralne cevi, bolesti u kojima se kičmeni stub ne razvija pravilno. Pošto se u isto vreme sa postupkom amnicenteze obavlja i ultrazvučni pregled moguće je otkriti i rascep usne, nepca ili srčane mane.

Ipak postoje bolesti koje se ne mogu otkriti niti amniocentezom niti ultrazvukom.

Ako idete na amnicentezu možete pitati i da vam se otkrije pol bebe jer je to jedan od najpreciznijih načina.

Ukoliko vam vaš lekar koji vodi trudnoću preporuči aminocentezu, postupak bi trebalo da se obavi između 15. i 18. nedelje trudnoće, a preciznost ovog postupka je neverovatnih 99,4 odsto. Tehnički problemi za vreme obavljanja procedure su jedina prepreka da dobijete tačne rezultate ovog testa, a to uključuje nedovoljan uzorak amniotičke tečnosti ili nemogućnost uzgoja ćelija iz uzorka u laboratoriji.

dreamstime_s_31544253

Rizici

Ono što zanima svaku trudnicu koja razmišlja o amnicentezi su svakako rizici koje ona nosi. Postoji 1 odsto šanse da amnicenteza uzrokuje spontani pobačaj, povredi majku ili bebu ili uzrokuje infekciju. Ukoliko vam lekar predloži ovaj postupak, nakon što vam objasni sve rizike, benficije i proceduru vi ćete sami dlučiti da li želite da se ovaj test obavi ili ne.

Nakon amniocenteze je najbolje mirovati taj dan, opuštati se i ne raditi fizički zahtevne poslove i ne podizati ništa teže od 10 kilograma čak i ako su u pitanju deca. Dan nakon procedure možete se vratiti svojim svakodnevnim obavezama osim ako vam lekar nije drugačije savetovao.

Ako nakon postupka primetite vaginalni iscedak, krvarenje ili abdominalne grčeve obavezno se javite svom ginekologu.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Ana V.

  100 % pozitivna iskustva imam sa amniocentezom. Brzo i bezbolno, jedino što nakon intervencije morate da primite infuziju (3-4) sata i mirujete tog dana…..i pijete tabletice jedno 7-10 dana nakon toga. Nakon 2-3 nedelje dobivši rezultate bila sam sigurna da je moja devojčica zdrava ! :) Na amniocentezu sam se odlučila jer sam ostala u drugom stanju sa 35 godina . Preporučujem svim trudnicama, a naročito malo starijim mamama :) !

Napišite komentar