Menu 

Nema ništa bolje nego kada moderna medicina potvrdi ono što pobornici ajurvedske medicine tvrde vekovima. Jedan od takvih primera je vezan za namirnicu gi (ghee) o kojoj ćemo danas malo više pričati.

Gi je u principu jedna vrsta pročišćenog putera i smatra se esencijalnom superhranom, a tome u prilog govore i mnoga lekovita svojstva koja poseduje. Na prvom mestu sjajan je dodatak ishrani i svako će jelo učiniti ukusnijim, ali tu nije kraj.

Odličan za kuvanje i poboljšanje ukusa

  • Gi ima tačku dimljenja čak 250C što znači da na ovoj masnoći bez problema možete pržiti hranu bez bojazni da će se razložiti na slobodne radikale kao većina ulja koje koristimo.
  • Veoma se teško kvari i nije ga potrebno čuvati u frižideru. Veruje se da neke mešavine gija se nisu pokvarile već 100 godina
  • Iako je naparavljen od mleka pokazalo se da ovaj puter ne utiče negativno na ljude kji su netolerantni na mlečne proizvode. Razlog tome leži u činjenici da se tokom pripreme gija sve nečistoće odstranjuju pa ga bez problema mogu koristiti oni koji su netolerantni na laktozu.
  • Veoma je bogat vitaminima koji upijaju ulja A i E.
  • Poseduje antioksidante koji imaju antivirusna svojstva, posebno ako je napravljen od mleka krava iz organskog uzgoja.

Za energiju i kilažu

4617532612_ecd4fb5bba_z

Gi je veoma nutritivno bogata namirnica, najsličnija kokosovom ulju, a sadrži srednji lanac masnih kiselina koje se upijaju direktno od strane jetre i sagorevaju u vidu energije. Sportisti koriste gi kao stalni izvor energije.

Energija koja dolazi iz tog srednjeg lanca masnih kiselina se može koristiti za sagorevanje drugih masti u sisitemi i na taj način pomaže kod gubitka kilograma.

Probava i jačanje imuniteta. Za razliku od drugih ulja, gi je veoma bogat buternom kiselinom, masnom kiselinom kratkog lanca čija je glavna beneficija da pretvara vlakna u buternu kiselinu i zatim je koristi kao energiju i podršku zidovima creva. Zdravo telo na neki način proizvodi sopstveni oblik gija, ali vi možete napraviti dodatne količine tako što ćete ga koristiti u svojoj ishrani.

Zdravlje digestivnog trakta. Istraživanja su pokazala da ljudi koji nemaju zdrav digestivni trakt ne proizvode buternu kiselinu.

Snažan imuni sistem. Istraživanja kažu da adekvatna produkcija buterne kiseline u organizmu podržava produkciju ubojitih T ćelija u crevima i na taj način jača imunitet.

Antiupalna i antikancerogena svojstva. Tokom mnogih istraživanja korišteni su suplementi oralnih butirata, a butirat klistir se upotrebljava za lečenje inflamatornih bolesti creva poput Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Ajurvedski praktikanti vekovima koriste klistir gijem za smanjenje upala u organizmu.

Jačanje apetita. Gi dokazano stimuliše sekreciju želućane kiseline koju dodaje u proces varenja, a dobro je poznato kako bolja probava znači i uspešniji gubitak kilograma te bolje opšte stanje organizma.

Duh i telo

Molekule emocija. Moderna istraživanja su nedavno otkrila kako negativne emocije imaju hemijsku prirodu, a to je ono što vekovima tvrde drevne kulture, da su telo i duh jedna celina koja se ne može odvojiti. Te hemikalije  privlače i pomažu kod skladištenja masnoća, a gi može poslužiti kao zamena tim mastima. Pored toga, ako se koristi ispravno može pomoći da se svi toksini što upešnije odstrane iz organizma.

Pozitivna hrana. U ajurvedi se gi smatra jednom od najpozitivnijih namirnica što znači da promoviše pozitivnost, rast i ekspanziju svesti.

Ojačava lekovita svojstva začina. Većina medicinskih svojstava začina i začinskog bilja će se bolje upiti i transportovati organizmom ukoliko ih pomešate sa gijem. Upravo iz tog razloga se u ajurvedi hiljade raznih biljnih preparata priprema upravo na bazi ove namirnice.

4282149301_a46c756a59_z

Priprema i čuvanje

Gi se priprema na isti način kao i pročišćeni puter, ali se zagreva nešto duže, a dve stvari koje mogu degradirati ovu namirnicu su voda i sunce. Zato je veoma važno da čuvate gi u dobro zatvorenoj teglici, na mračnom mestu, a ako ga budete čuvali u hermetički zatvorenoj kutiji može trajati 2-3 meseca. Ako ga pak čuvate u frižideru neće se pokvariti godinama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar