Menu 

Obično bacite onaj zeleni deo, listove mrkve, zar ne? A to ne biste trebali raditi. Saznajte i zašto, te kako da iskoristite mrkvu u potpunosti.

Listovi mrkve imaju malo gorak ukus, ali su neverovatno dobri za naše zdravlje. Možete ih dodavati u supe, salate, pesto, …

Ove zelene peruške su pune hlorofila, koji deluje detoksifikujuće na jetru i celo naše telo. Prema nekim istraživanjima pomažu u sprečavanju raka i razvoja tumora i pune su antioksidanata. Najlakše je da ih konzumirate izmiksane sa nekim slađim sokom, poput soka od jabuke.

Pune su vitamina i minerala, a čak imaju više vitamina K nego bilo koje drugo povrće, a to je važan vitamin kada su u pitanju ogrebotine, posekotine, modrice.

Listovi mrkve nisu otrovni, kako neki misle, ali sadrže furokumarin, koji može izazvati blagu alergijsku reakciju kod nekih ljudi,

Konzumiranje listova mrkve je važno, jer sadrže i mnogo kalijuma, važnog za kardiovaskularno zdravlje. Sami listovi sadrže i do 6 puta više vitamina C od samog korena mrkve.

Deluju i kao dijuretik i važni su kada je u pitanju izbacivanje viška vode iz tela, deluju antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.

U Italiji ih već vekovima ubacuju i u omlete ili salate sa jajima. Takođe, možete napraviti i čaj, tako što 2 šolje svežih listova mrkve prelijete sa 8 šolji kipuće vode. Ostavite da odstoji poklopljeno dok se voda ne ohladi, procedite i pijte. Ovaj napitak je odličan za čišćenje organizma, posebno ako imate problema sa urinarnim traktom ili kamenčićima u bubregu.

Kuvanjem se gubi njihov gorak ukus, a najbolje ih je koristiti sveže i ne tretirane pesticidima. Možete ih pomešati sa malo belog luka i sirćeta da ubijete gorčinu u listovima, a ovu smesu možete upotrebiti i kao marinadu.

Da li ste vi već koristili listove mrkve?

Pročitajte i koja su to .

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. lida

  Na sebi sam se uverila u to da lišće šargarepe pomaže kod problema sa dojkama. Čvor na levoj dojci mi je NESTAO kada sam počela da jedem lišće šargarepe. Ono nije gorko. Pre bih rekla da ni nema ukus

 2. Slobodanka Simicic

  nisam znala..

 3. Josipa Kopic

  Sve to zekani lijepo pospremaju u svoj trbuščić…

 4. Katja Kranz

  I kao Pesto je odlicno!!

 5. Suzana Kaludjerovic Drobnjak

  ne bacam nista moja zecica ljupka swe popapi

Napišite komentar