Menu 

Pravili ste kolače i ostala vam je gomila neiskorištenih belanaca? Nipošto ih nemojte bacati jer mi imamo sjajne ideje kako da ih iskoristite.

To da belanca imaju puno proteina sigurno znate, ali jeste li znali da isto tako imaju antibakterijske enzime, kao i antimikrobna svojstva? Donosimo vam mnoštvo više nego korisnih načina na koje možete iskoristiti belanca.

Za čišćenje kože. Pomoću belanaca možete vaše kožne predmete poput torbi ili cipela dovesti do savršenstva i vratiti im stari sjaj. Jednostavno umočite komadić vate u belance, prebrišite cipele, a zatim ih obrišite čistom krpom.

belance

Prirodni lepak. Belanca su veoma lepljiva i biće sjajna zamena za lepak za papir kad vam ponestane. Jednostavno umočite kist u belance i premažite preko papira koji treba da zalepite.

Uređivanje doma. Pomoću belanaca možete napraviti boju kojom ćete ukrašavati zidove svoga doma, a mnogi tvrde da je takva boja mnogo dugotrajnija od običnih boja koje inače koristimo. Jednostavno umutite belance, dodajte željenu boju i crtajte po zidovima do milje volje.

Da kućne biljke zablistaju. Da bi listovi vaših kućnih biljnih ljubimaca zablistali jednostavno pomešajte belance sa mlakom vodom i tom mešavinom premažite listove. Na taj način vašim listovima ćete napraviti svojevrstan zaštitni sloj.

belance2

Zdrava hrana za ljubimce. Davanje ljubimcima hrane za ljude je apsolutno nedopustivo, ali postoje namirnice koje im neće napraviti nikakvu štetu, naprotiv. Belance je jedna od njih. Belance će vašim psima obezbediti poprilične količine proteina, vitamina i minerala. Pre nego date životinjama belance obavezno ga termički obradite.

Za oksidaciju srebra i bakra. Vašem srebrnom ili bakranom nakitu daćete posebnu antiknu notu ako ih premažete belancetom i napravite brz i jednostavan proces oksidacije. Kuvajte jaje 10 minuta. Nakon toga ga izvadite stavite u plastičnu kesicu i zdrobite zajedno sa ljuskom. U istu kesicu stavite i nakit pa ostavite nekoliko minuta. Rezultate ćete primetiti odmah. Što duže nakit bude stajao u kesici oksidacija će biti veća. Izvadite nakit, operite ga i nosite.

Prva pomoć. Belance se koristi i kao narodni lek protiv opekotina i protiv skidanja temperature iako nauka nije dokazala njegovu delotvornost u toj sferi. S druge strane postoje informacije koje kažu da belance može biti dobra zamena za hanzaplast i da njime možete premazati manje rane i ogrebotine.

Sviđa nam se
Autor
Za šta vam sve može poslužiti belance
Datum
Ime
Upotreba belanaca
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar