Menu 

Veoma male bebe plakanje koriste kao sredstvo komunikacije i na taj način vam obično poručuju da im nešto treba. Glavni razlozi zbog kojih bebe plaču su: glad, mokra pelena, pospanost, manjak pažnje i grčevi. Bebe mogu plakati i kad im je previše hladno ili vruće i naravno kad su bolesne.

Mi vam danas donosimo kratki priručnik sa savetima kako da utešite uplakanu bebu.

Povijte bebu. Iz perspektive odrasle osobe povoj može izgledati veoma neudobno, nešto poput ludačke košulje koja vam ograničava pokrete, ali iz perspektive bebe to je kao da su se vratili u mamin stomak. Većina beba se smiri kad ih povijete i zato ako ništa drugo ne pali, pokušajte ovo.

 

4433696753_e3124a0d1c_z

Promenite položaj u kom je nosite. Većina roditelja bebu drži okrenutu prema sebi, ili u naramku tako da je licem okrenuta prema njima. Ako bebu muče grčevi okrenite je na stomak, da je licem okrenuta prema dole, a da joj vaša ruka na neki način greje i masira stomačić dok se krećete.

Upalite belu buku. Malo bele buke uvek može pomoći da se beba smiri, jer joj to daje osećaj da je ponovno u materici. Da biste stvorili takav ugođaj upalite fen za kosu, mašinu za veš ili usisivač. Većinu beba ovi zvukovi umiruju.

Spasonosna duda. Bebe imaju veoma snažan isntinkt za sisanje i zato cucala uvek može umiriti bebu koju muče grčevi. Mnoga istraživanja su pokazala da cuclanje dude snižava rizik od iznenadne dojenačke smrti.

Šššššš. Ovaj zvuk iz nekog razloga veoma godi bebicama i zato dok je nosite lagano joj ispuštajte ovaj zvuk na uvo. Ovo većina majki instinktivno radi, a sad je dokazano i da je delotvorno.

Vozite se. Bebe dok su u stomaku osete zaista mnogo pokreta i zato neke bebice čim krenu u neku vožnju, bilo u kolicima, bilo u automobilu gotovo odmah zaspu. Možete isprobati i neke ljuljaške i kolevke, a sada postoje i sedalice koje se same ljuljaju.

Masaža za bebe. Umirujuća snaga dodira zaista čudesno deluje na uznemirenu bebu. Većina beba obožava kontakt koža na kožu, a istraživanja su pokazala da bebe koje majka redovno masira u proseku manje plaču i bolje spavaju. Masirajte bebi nožice, ruke, leđa i prsa, a ako bebu muče kolici onda masirajte stomačić u smeru kazaljke na satu ili joj pomerajte nožice kao da vozi bicikl.

12907658344_bfa8949317_z

Sling marame. U mnogim kulturama širom sveta male bebe većinu dana provedu u sa majkama u sling marami. Kada bebu koja ima grčeve stavite u maramu, ona se priljubi uz vas i obično je zagreje i umiri toplina tela. Marama može biti od pomoći da odmorite ruke od stalnog nošenja.

Podignite bebu da podrigne. Bebe kada puno plaču obično progutaju dosta nepotrebnog vazduha što može izazvati nadutost i gasove. Podignite bebu uspravno, preko ramena i lagano je tapšite po leđima dok ne podrigne. Klasični položaj za podrigivanje jeste da bebina glava bude iznad vašeg ramena, ali možete ja držati u krilu, prebačenu preko ruke, da je licem okrenuta prema dole. S vremenom ćete sami otkriti u kom položaju vaša bebica najbrže i najuspešnije podrigne.

Napravite pauzu, uzmite vreme za sebe. Ma koliko mi voleli svoje mališane, konstantno nošenje, msirivanje i neporspavane noći zaista mogu ostaviti traga i zato je važno da povremeno napravite pauzu od svega i uzmete malo vremena samo za sebe. Zamolite partnera, majku ili drugaricu da nekoliko sati pripazi bebu, a vi se odmorite. Priuštite si opuštajuću kupku, prošetajte po miljenom parku, popijte kafu u omiljenom kafiću ili jednostavno odspavajte.  I ono što je najvažnije, nipošto se ne osećajte krivima što ste umorni i što osećate da vam je potreban odmor od sopstvenog deteta. Grčevi su veoma iscrpljujući period, ali kao i sve ostalo, prođu i brzo ih zaboravimo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar