Menu 

Iako su ženama u većini slučajeva hromoni neka vrsta opravdanja za ono što im se ne sviđa na njihovom telu ili ponašanju, zaista postoje situacije za koje bez imalo griže savesti možete okriviti hormone.

Gotovo sve žene na svetu u jednom trenutku dožive hormonalni disbalans. Sve mi prolazimo kroz brojne hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, a ceo proces eskalira kako se bližimo menopauzi. Manjak harmonije među vašim hormonima može značajno uticati na kvalitet vašeg života, vašu kilažu, libido i plodnost.

Ključni ženski hormoni progesteron i estrogen kod žena ne utiču samo na menstrualni ciklus nego i na vašu narav. Estrogen gradi ovojnicu materice, dok je progesteron održava. Ovi hormoni utiču na tkivo dojki, nivo energije, san i toleranciju na stres. Isto tako, oni napadaju neurotransmitere što utiče na vaše ponašanje i raspoloženje. Promena nivoa estrogena utiče na nivo serotonina, dok progesteron utiče na dopamin. Jesmo li vas zbunili? Evo ukratko kako da prepoznate hormonalni disbalans.

Najčešći simptomi hormonalnog disbalansa

 

Simptomi koji upućuju da nešto nije u redu sa lučenjem hormona su veoma obilne menstruacije kao i pojačani simptomi PMS-a. Ti simptomi mogu biti povezani sa premalom količinom estrogena u organizmu što izaziva iszostanak menstruacije, a previše estrogena uzroguje veoma obilne menstruacije.

Smanjen nivo progesterona obično je povezan sa izostankom ovulacije što donosi mnoštvo problema sa začećem. Isto tako manjak progesterona rezultira pojačnim simptomima PMS-a kao što su bolne i osetljive grudi, oticanje edema, nadutost, promene raspoloženja, nervoza i anksioznost. U pojedinim slučajevima žena može imati normalne količine progesterona i estrogena, lai da opet ima izražene siptome PMS-a, a to se dešava zbog dominacije estrogena, odnosno nemogućnosti jetre da propisno rastvori estrogen.

5853635335_2913e5f331_z

Uzroci hormonalnog disbalansa

Postoje brojni razlozi zbog kojih dolazi do disbalansa, a jedan od sigurno najvažnijih je višak stresa koji utiče na gotovo sve ćelije u vašem organizmu. Endokrini sisitem je veoma osetljiv na hormone stresa poput kortizola koji je proizvod hronične napetosti. Ženama koje su pod stalnim stresom često izostane ovulacija što rezultira manjkom progesterona.

Potrežite neke prirodne lekove za hormonalni disbalans, posavetujte se sa lekarom šta možete da promenite u životu da biste hormone vratili u ravnotežu. Posvetite se sebi i rezervišite vreme kada ćete raditi sao i isključivo nešto što vas opušta i zabavlja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar