Menu 

Trudnoća je zaista jedan od najlepših perioda života za buduće mame i tate. To slatko iščekivanje zaista ima posebnu draž, ali sa sobom nosi i određene brige. Donosimo vam listu stvari koje treba obaviti pre dolaska novog člana.

Većina budućih majki pred sami kraj trudnoće počnu “svijati gnezdo” za svoju bebicu, čistiti kuću, sređivati dečiju sobu, prikupljati namirnice i razne potrepštine. Evo šta nikako ne smete zaboraviti.

Osigurajte kuću. Možda vam se čini previše rano, ali bolje da to obavite na vreme. Stavite zaštite u utičnice, osigurajte vrata na kuhinjskim elementima, napravite ogradu na stepenicama (ako ih imate), postavite zaštitu na oštre ćoškove i naravno sakrijte kablove.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-baby-car-seat-image17676746

Kupite i namestite sedalicu za automobil. Ne čekajte da se beba rodi, već ranije kupite odgovarajuću sedalicu za bebe i postavite je u automobil prema priloženim uputstvima.

Pripremite stariju decu i kućne ljubimce. Dolazak novog člana može biti poprilično stresan za srtarije klince, ali i za kućne ljubimce. Razgovarajte sa svojom decom o bebi koja samo što nije stigla, pričajte im kako ste bili uzbuđeni pre nego ste njega rodili i idite zajedno u kupovinu odeće za bebe. U ovom periodu važno je da manje vremena provodite sa kućnim ljubimcima i lagano ih pripremate na ono što ih čeka kada stigne novi član. Pozovite prijatelje koji imaju bebe da se druže sa vašim kućnim ljubimcima da se priviknu na zvukove. Za početak zabranite životinjama ulazak u sobu gde spava beba.

Izaberite pedijatra. Pitajte roditelje kojima verujete da vam preporuče nekog dobrog pedijatra i upoznajte ga još pre rođenja bebe. Pitajte da li će vam biti dostupan, da li ćete ga moći dobiti na telefon i sve ono što vas možda zanima. Ne ustručavajte se.

Napravite planove za ručkove. Kada rodite bebu sigurno nećete moći kuvati prvih nekoliko dana (u zavisnosti od težine poroda) i zato organizujte porodicu i prijatelje da vam uskoče. Rasporedite im zadatke i neka vam svako bar jednom skuva ručak i donese. Isto tako možete i sami unapred skuvati i zamrznuti mnoštvo jela.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-baby-sleeping-close-to-her-mother-image23489196

Plan spavanja. Bebe nisu baš neki “spavači” i zato se organizujte tako da se koliko-toliko naspavate. U početku, ako vam je teško da ustajete stavite bebu da spava pored vas u krevetu, lakše ćete je dojiti noću, a kasnije možete izdajati mleko u flašicu pa vas partner ponekad može odmeniti i nahraniti bebu dok vi spavate.

Pripremite se za dojenje. Sa pripremom za dojenje bi trebalo početi još u trudnoći i zato se posavetujte u školici za trudnice ili kod vašeg ginekologa šta sve treba da radite da biste se pripremili za dojenje. Masirajte dojke, čitajte literaturu, nabavite grudnjake za dojenje kao i pumpicu za izdajanje.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-electric-breast-pump-to-increase-milk-supply-breastfeeding-m-new-compact-mother-child-feeding-bottle-breastmilk-image34258720

Kupite pelene. Pre rođenja bebe kupite zalihe pelena, vlažnih maramica, kreme za guzu i svega onoga što je u prvu ruku neophodno. Kupite nekoliko vrsta pelena od različitih proizvođača pa s vremenom odredite sa kojima ste najviše zadaovoljni,

Spakujte torbu za bolnicu. Čim zagazite u deveti meseci spakujte torbu za bolnicu. Neka se u njoj nađe udobna odeća za vas, grudnjak za dojenje, donji veš, spavaćice, zdravstvena knjižica, lična karta, sredstva za ličnu higijenu, odeća, dekice, pelene, kapice i sve potrebno za bebu i naravno fotoaparat.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnancy-pregnant-woman-packing-hospital-bag-concept-photo-life-style-health-care-copy-space-image41823923

Informišite se. Da vas neke pojave ne bi iznenadile pre nego rodite informišite se o tome šta možete očekivati u prvih meseca dana sa novorođenčetom, zašto plače, koliko treba da jede, da kaki i sve ostale odgovore na pitanja koja muče većinu mladih majki.

Mnoštvo odgovora pronaći ćete i u našoj rubrici Mame.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar