Menu 

Roditelji širom sveta muku muče sa decom koja neće da jedu povrće i brinu se kako će se to odraziti po njihovo zdravlje, pravilan rast i razvoj. Pročitajte savete lekara za ovaj veoma čest problem.

Mame u celom svetu se na sve moguće načine dovijaju ne bi li svoju dečicu ubedile da pojedu makar malo spanaća ili graška. Jedan od najčešćih načina na koje roditelji „podvaljuju“ deci povrće jeste da ga zamaskiraju sa drugom hranom, da ga ne osete. Obično ga stavljaju u razne soseve, čorbice i krem supe.

Stručnjaci kažu da uprkos roditeljskom nerviranju i brizi ova deca jednostavno slede svoj razvojni put, a s odrastanjem i zrelošću na red će doći i otkrivanje, isporobavanje i prihvatanje novih ukusa.

To naravno nikako ne znači da treba da prestanete pokušavati ubediti decu da jedu povrće jer postoji uopšteno pravilo koje kaže da će deca jesti relativno dobro izbalansiranu ishranu ukoliko im se ista konstantno nudi. I zato svi vi koji inistirate na jedenju povrća, otpustite i ponudite deci izbalansiranu ishranu na malo drugačiji način. Evo nekoliko predloga.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-girl-no-appetite-kid-does-not-want-to-eat-salad-image33210073

Budite primer

Ako želite da se vaša deca zdravo hrane, prva i osnovna stvar koju treba da uradite jeste da razmislite kakav primer vi dajete i kakve su vaše prehramebene navike. Postoji nekoliko tipova roditelja kad je u pitanju ishrana. Tu su oni koji se apsolutno ne hrane zdravo, oni koji svojoj deci obezbeđuju zdrave obroke, ali kad deca odu na spavanje sebi pripreme nešto sasvim drugo i roditelji koji priznaju da jednostavno ne vole povrće. U koju vi grupu spadate?

Stvar je više nego jednostavna, ako se na vašem tanjiru ne nalazi povrće i dete nikad ne vidi da ga jedete nikako ne možete tražiti isto od njega. Čak i kad je u pitanju porodična večera, dela govore puno više od reči, kao uostalom za sve u životu.

Promenite pristup. Za početak, povrće prvo stavite u svoj tanjir i sa veseljem ga pojedite, a kad dete ostavi svoje povrće na tanjiru, pojedite i njegove ostatke. Nakon nekog vremena dete će polako da počne probavati povrće, samo treba da budete uporni.

Prava atmosfera porodičnog obroka

Mnogi roditelji čija deca kod kuće neće ni da okuse povrće, od vaspitačica iz vrtića često čuju kako je dete u vrtiću pojelo sve iz tanjira, a za to postoji nekoliko razloga.

Jedan od razloga je što je dete bilo gladno, drugi je taj što je svesno da je ručak jedina prilika da utoli glad i treći jer je svesno da ne može da bira šta će da jede.

Kad ste kod kuće, napravite pravu porodičnu atmosferu za ručkom. Neka obrok bude u centru pažnje, zabranite upotrebu telefona i fokusirajte se na jelo. Isto tako veoma je važno da dete za sto seda kad je gladno, da nema više opcija za obrok i da ne pokleknete i nahranite ga nečim što voli samo da bi izbegli napade besa.

Svi skupa, porodično sednite za sto, jedite istu hranu i dajte deteteu vremena da ruča, nemojte ga požurivati niti vršiti pritisak.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-happy-family-having-roast-chicken-dinner-table-image18044089

Dobro izbalansirana ishrana od velike važnosti

Zdrava ishrana treba da se sastoji od celovitih i svežih namirnica koje u svojim obrocima koristite svakog dana.

Veoma je važno da svojoj deci povrće i zdrave obroke nudite i pripremate svakog dana, po nekoliko puta dnevno i s vremenom će dete jednostavno početi da prihvata ono što mu nudite. Iako se ovo mnogim majkama čini kao nemoguća misija, ako budete uporne i strpljive, rezultati će na posletku sigurno biti vidljivi. Nikako nemojte detetu pretiti i terati ga da jede povrće da ga ne bi doživelo samo kao kaznu ili nužno zlo, s tim nećete postići apsolutno ništa.

Ako vas brine loša ishrana vešeg deteta razgovarajte sa pedijatrom da li ima potrebe za uvođenjem određenih suplemenata.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Stoja Milinovic

    Uzmi, lutkice slatko je.

Napišite komentar