Menu 

Iako većina roditelja muku muči sa malim izbrljivcima koji neće da jedu ništa, postoje i oni kojima problem predstavlja to što im je dete stalno gladno i nikako ne mogu utažiti glad. Evo nekoliko saveta šta da radite u ovakvim slučajevima.

Sigurni smo da ni jedan roditelj neće dozvoliti da mu dete gladuje niti će mu uskraćivati hranu, ali šta ako primetite da problem u stvari nema veze sa gladi. Postoje deca koja su rođeni foodiji, koji od najranijeg detinstva jednostavno žele isprobati sve što im ponudite i što je najvažnije zaista uživaju u hrani, obožavaju začine i eksperimentisanje sa ukusima. Kod takve dece može se javiti i to da su konstantno gladna jer jednostavno povezuju sa uživanjem i ljubavlju. To kasnije može dovesti do raznih poremećaja, ali i problema sa težinom zato je važno da sa decom na vreme razgovarate o tome.

248941487_090e1b3a4d_o

Od malih nogu učite dete kako da se na pravi način odnose prema hrani i ne pravite bauka od ručka doručka i večere, veoma je važno da dete razvije zdrav odnos prema namirnicama. Učite mališane koliko je važna zdrava ishrana i koliko je važno da budu aktivni da ne bi došlo do gojaznosti.  To je sigurno bolji i efikasniji način nego da deci striktno branite nešto. To sigurno neće uroditi plodom. Kod dece se nekontrolisana glad javlja onda kada jednostavno vole ukus nekih namirnica, dosadno im je i jednostavno žele nešto grickati. Deca koja tvrde da su stalno gladna bi takođe trebalo da popiju čašu vode uz svaki obrok jer će se na taj način utažiti glad.

I na kraju, užina između obroka zaista utiče na to koliko će dete pojesti za ručak ili večeru i to treba da bude nešto o čemu ćete razgovarati sa vašim detetom. Uključite mališane u razgovor o hrani, zajedničkim snagama odlučite i raspravite šta bi bilo najbolje da napravite za užinu. Pričajte o zdravim namirnicama i kombinacijama. Isto tako objasnite detetu da mora pričekati desetak minuta nakon obroka pre nego zaista otkrije da li je još gladno ili nije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar