Menu 

Majke svojim mališanima često za užinu daju grožđice misleći da je to dobra zamena za slatkiše, a mi se pitamo da li su grožđice zaista toliko dobra užina.

Stručnjaci kažu da su grožđice baš kao i svako drugo voće bogate  nutrijentima i poseduju lekovita svojstva, ali isto tako napominju kako suvo voće ima mnogo više kalorija po porciji od svežeg voća i zato treba biti nešto oprezniji kad je ono u pitanju.

Studija koja je objavljena na univerzitetu u Konetikatu može pomoći ljudima da se lakše odluče na koji način će konzumirati grožđice odnosno davati deci. Naime, muškarci i žene koji su učestvvali u istraživanju imali su zadatak da jedu šolju grožđica svaki dan, punih šest nedelja. Zapženo je da su ljudi uglavnom ostalu hranu prilagodili unosu grožđica tako da nije zapažena bilo kakva promena u njihovoj kilaži. Ali, kakv je slučaj sa decom?

18410228295_5e64ff6a5d_z

Neka druga istraživanja su pokazala da grožđice kao užina smanjuju unos loše hrane kod dece. Možda zvuči super pozitivno, ali moramo naglasiti da su tokom istraživanja grožđice poređene sa isključivo nezdravom hranom poput čipsa ili slatkiša koje zaista nije teško nadmašiti. U jednoj studiji objavljeni su rezultati istraživanja tokom kojeg su deci davane pre obroka po njihovom izboru i dokazano je da deca ako pojedu grožđice pre pizze ili neke druge brze hrane, kasnije će uneti mnogo manje kalorija.

Stručnjaci kažu da je ovo pozitivan rezultat jer bez obzira što su grožđice kalorične, kalorije iz njih su uvek bolji izbor nego kalorije iz hamburgera, viršli, pizze ili grickalica. Roditelji se ipak brinu da li ovakva užina može uticati na apetit pre ručka, a mi kažemo ako je za ručak nešto nezdravo, onda je bolje da pojedu manje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar