Menu 

Da li je beba gladna i koliko često treba da jede su večite nedoumice novopečenih mama. Mi vam donosimo mali vodič kroz bebinu ishranu.

Kad beba stigne jedini nedostatak je što uz nju ne dobijete i uputstva kad je hraniti, presvlačiti, kako je uspavati. Kako ćete i kada hraniti vašu bebu treba da bude samo vaša odluka, a mi ćemo vam doneti nekoliko smernica koje će vam u tome pomoći.

Da li je beba gladna?

http://www.dreamstime.com/stock-images-breastfeeding-image19950284

Da biste vašu bebu nahranili onda kada je zaista gladna trebalo bi da budete upoznati sa njenim ponašanjem. Stručnjaci savetuju da ispitate bebin refleks za sisanje. Dodirnite rukom bebin obraz i ako glavu i usta okreće prema ruci, verovatno je vreme za još jedan podoj. A, evo i još nekoliko signala:

  • Beba otvara usta i pucketa usnama
  • Pomera glavu sa jedne na drugu stranu
  • Plazi jezik
  • Mazi se uz vaše lice, vrat, ruku ili grudi
  • Stavlja ručicu u usta

Plakanje može biti znak da je beba gladna, ali on obično dolazi kasnije. Ukoliko beba plače odmah nakon podoja, verovatno nije u pitanju glad.

Vreme između podoja

Ako vaša beba mnogo spava možda ćete je morati buditi s vremena na vreme da biste je podojili i da biste bili sigurni da je dovoljno jela. U vezi vremena između podoja savetujte se sa pedijatrom koji će vam u odnosu na bebin napredak reći šta tačno treba da radite.

Tek rođene bebe bi u pravilu trebalo da jedu na svaka 2-3 sata i to zato što novorođenčad ne mogu da pojedu veću količinu mleka u jednom obroku i zato su česti podoji neophodni. Kako beba bude rasla u jednom podoju će jesti sve više i više pa ćete moći praviti veće pauze između obroka 3-4 sata.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-baby-lying-sucking-finger-image11737939

Prilagodite se bebinom apetitu

Kako bebe rastu, jačaju i dobijaju na težini količina mleka koju posisaju u jednom podoju će se povećavati, a s tim će se produžavati i vreme između podoja. Povremeno ćete primetiti kao je beba nekad gladnija nego obično, a to može biti „nalet rasta“ koji je drugačiji kod svake bebe, ali obično se primećuje u vremenu od :

  • 7-14 dana starosti
  • 3 – 6 nedelja
  • 4 meseca starosti
  • 6 meseci starosti

Nemojte preterano da se opterećujete količinom mleka koju je beba pojela, samo pratite bebino ponašanje, znakove gladi i regaujte na vreme. Ako pak mislite da beba ne jede dovoljno posavetujte se sa lekarom jer je bebi možda potrebna veća doza supelemenata koje joj dajete uz majčino mleko.

Na redovnim pregledima, ako lekar ustanovi da beba ne dobija dovoljno na težini možda predloži promenu rutine u hranjenju. I ne zaboravite, svaki put kad ste u nedoumici i mislite da nešto nije u redu, prvo se posavetujte sa lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar