Menu 

Iako se bliži septembar i sezona baštovanstva se privodi kraju želimo da vam ukažemo na neke greške koje početnici najčešće rade. Važno je da pažljivo pročitate i ako se prepoznate da znate šta treba da promenite sledeće godine.

Sadnja bez planiranja. Veoma je važno da pre nego što počnete sa sadnjom dobro proučite koje to biljke uspevaju na vašem području. Dobro proučite da li je vaša bašta dovoljno osunčana, da li je zemljišto vlažno ili suvo pa na osnovu toga birajte biljke koje ćete posaditi.

7009413721_0666a298b0_z

Ignorisanje korova. Korov su biljke koje niču velikom brzinom bez ikakve brige i one mogu uticati na rast ostalih biljaka u vašoj bašti. Važno je da često uklanjate korov i da ne dozvolite da pusti korenje.

Zaboravljanje prihrane zemljišta. Pre nego počnete sa sadnjom bilo bi poželjno da odnesete zemljište na analizu i da otkrijete da li je više peskovito ili glineno pa na osnovu rezultata prihranjujte zemljište organskim gnojivima.

Položaj bašte. U proleće će vaša bašta bez svake sumnje dobijati puno sunca, ali ako je okružena drvećem, kada ono napravi hlad, uslovi će se u potpunosti promeniti i na to treba da obratite pažnju.

Preterivanje. Ako sadite višegodišnje biljke veoma je važno da ima obezbedite dosta prostora i da ih ne pretrpavate jer na taj način nećete dobiti željene rezultate.

Ostavljanje previše praznog mesta. Kada posadite biljke kojima je potreban određeni razmak, sigurno ćete primetiti kao između ima dosta praznog zemljišta. Na ta mesta možete posaditi manje biljčice kojima ne treba puno prostora da bi uspele, poput začinskog bilja.

3712861679_7bdb2a6d98_z

Neredovno zalivanje. Novozasađene biljke je potrebno redovno zalivati, posebno ako nema kiše. Dok u potpunosti ne ojačaju biljke je potrebno zalivati gotovo svaki drugi dan. Važno je da zalivate rano ujutro i predveče, kad nema sunca.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar