Menu 

Jesu li i vama usne ispucale kad god je hladno ili vetrovito? Saznajte zašto se to dešava i šta da uradite da to sprečite.

Iako su ispucale usne na neki način simbol zime i hladnog vremena one se mogu javiti i zbog izloženosti suncu, vetru ili suvom vazduhu kad ga na primer isuši klima uređaj.

Zašto usne pucaju?

usne2

Usne poseduju jedan veoma tanak sloj kože i zato se češće od ostatka vašeg tela isušuju. Putem usana gubimo i do 10 puta više tečnosti nego u bilo kom drugom delu tela ili lica. Usne obično isušuje hladan zimski vazduh, vetar i prostorije sa smanjenom vlažnošću vazduha. Sve to usne čini veoma osetljivima pa one postaju krhke i pucaju.

Lizanje usana

Ako imate problema sa ispucalim usnama treba da znate da instiktivno oblizivanje usana stanje može samo pogoršati i zato se suzdržavajte koliko je to moguće. Kako pljuvačka kojom smo oblizali usne ispari, usne se dodatno isušuju. Pored toga pljuvačka sadrži kiseline koje potpomažu rastvaranje hrane, a te kiseline mogu dodatno iritirati usne.

Još jedna veoma česta pogreška koju većina nas radi jeste grickanje i otkidanje delove ispucale kože sa usana što može dovesti do krvarenja. Sve to usporava proces zacelenja, a može dovesti i do infekcija.

Zaštitite usne balzamom

Vašim usnama je potreban zaštitni sloj da bi ostale lepe i u formi, a balzam za usne ga stvara i ne dozvoljava hladnom vremenu, vetru ili suvom vazduhu da ošeteti usne. Usne će bolje i brže zaceliti ukoliko su vlažne i zato često koristite balzam ako imate problema.

Birajte balzame koji u sebi sadrže hranjiva ulja koja će zaštitit usne i ubrzati zacelenje. Isto tako birajte proizvode koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin koji dodatno održavaju vlažnost usana. Pored svega toga veoma je važno da vaš balzam za usne sadrži i određeni faktor zaštite od sunca.

usne3

Mere opreza

U pojedinim slučajevima balzam za usne može doneti više štete nego koristi, a to ćete izbeći ako ne budete koristili balzame koji u sebi sadrže eukaliptus, mentol ili kamfor. Ljudi koji su skloni aknama takođe bi trebalo da izbegavaju proizvode za usne koji u sebi sadrže vazelin.

Izbegavajte i balzame koji dolaze u malim teglicama koji se nanose prstom, jer to nije higijenski i zato uvek birajte one u tubama.

Da biste sprečili pucanje usana, treba da nanosite balzam redovno i često pre nego usne počnu pucati jer je neophodno da konstantno održavate nivo vlažnosti. Balzam obavezno nanosite pre spavanja posebno ako spavate otvorenih usta što dodatno isušuje usne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar