Menu 

Ako mislite da je fizička aktivnost ključna da biste smršali i ojačali telo, niste u potpunosti u pravu. Postoji još mnoštvo faktora koji doprinose očuvanju mišićne mase.

Jeste li se ikad zapitali kako je moguće da ste u svojim dvadesetim godinama bez ikakvih problema i truda održavali svoju formu dok je deceniju ili dve kasnije to puno teže? Odgovor je jednostavan, kako starimo tonus mišića se smanjuje baš kao što metabolizam usporava.

S godinama, redovan odlazak u teretanu jednostavno nije dovoljan za održavanje tela jakim. Mi vam donosimo na šta treba da obratite pažnju ukoliko želite očuvati mišićnu masu i u kasnijim decenijama svog života

http://www.dreamstime.com/stock-images-woman-running-sunset-image22726944

Proteini kao prioritet

Postoje ljudi koji mogu vežba godinama, a tonus mišića će im ostati isti i sve to zbog smanjneog unosa proteina. Ako želite očuvati mišiće, tokom svakog obroka žene bi trebalo da unesu 25-30 grama proteina dok bi za muškarce ta količina trebalo da iznosi 35-40 grama.

Smanjite upalne procese u telu

Visok nivo upala u organizmu utiče na sposobnost očuvanja mišićne mase time što upale smanjuju sposobnost procesuiranja unesenih proteina. Da biste ovo sprečili pored redovnih treninga utezima potrebno je da unosite namirnice koje imaju antiupalna svojstva kao i prirodne suplemente. Ojačajte imunitet, poboljšajte probavu i upalni procesi u organizmu će biti uveliko smanjeni.

Unosite antioksidante

Nisu baš svi slobodni radikali loši za vaš organizam, problem nastaje kada ih ima više nego što telo može da podnese. Najjači borci protiv antioksidanata su svakako sveže voće i povrće i zato ih unosite u što većim količinama. Nakon treninga pijte proteinske šejkove pune antioksidanata i rezultati će biti puno bolji.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-fresh-vegetables-fruit-image11155978

Pogrešne vežbe

Ponekad se trudimo, znojimo, sate i sate provodimo u teretani, ali rezultati nisu vidljivi. Možda je razlog u pogrešnim vežbama? Istraživanja su pokazala da kardiovaskularne vežbe visokog intenziteta kao što su trčanje i sprint nisu baš najbolje za žene koje žele izgubiti kilograme pa čak mogu biti i štetne. Ova vrsta vežbanja podiže nivo kortizola, usporava metabolizam i smanjuje otpuštanje hormona štitne žlezde. Stručnjaci preporučuju kraće, intenzivnije treninge, tri puta nedeljno po 30 minuta plus jedan čas joge za najbolje rezultate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar