Menu 

Ukoliko želite smršati ili održati kilažu koju imate onda zaista treba da obratite pažnju ne samo na vrstu namirnica koju unosite nego i na njihovu količinu. Ne biste verovali koje to sitnice nas teraju da jedemo još više.

Koliko puta vam se desilo da uživate u ukusnom obroku i svesni ste toga da treba da stanete, ali jednostavno ne možete? Jeste li se ikad zapitali koliko zaista jedete? Pročitajte šta kaže nauka, šta je to što utiče na količinu hrane koju pojedemo.

Veličina porcije. Nemojte pretrpavati tanjir, jer istraživanja su dokazala da što više hrane stavimo u tanjir to ćemo više pojesti. Ima logike, ali retko ko na to obraća pažnju. U proseku pojedemo 92 odsto hrane koju izvadimo na tanjir bez obzira kolika je porcija. Bez obzira na to da li se vaš ručak nalazi na malom desertnom ili velikom tanjiru, velika je verovatnoća da ćete pojesti 92 odsto hrane sa tog tanjira. Jedite iz manjih tanjira i izbegavajte restorane u kojima se nude prevelike porcije.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-mid-adult-woman-holding-plate-healthy-food-image7873467

Ne stavljajte šerpe sa ručkom na sto. Kad ručate, izvadite porcije na tanjire, a šerpe i tanjire za posluživanje ostavite u kuhinji. Ako sva pripremljena jela postavite na sto velika je verovatnoća i da ćete pojesti više nego što bi trebalo.

Osećaj krivice. Ako vas neko tokom jela podseti na to koliko ste do tad pojeli sigurno ćete usporiti i izgubiti apetit. Isto važi i za obroke, ako vam neko kaže da ste pojeli obilan ručak osećaj krivice će vas naterati da jedete manje za večeru. Znači li to da na apetit utiče samo osećaj krivice ili jednostavno treba da se podsećamo na prethodni obrok da bi se pre zasitili?

Nezdrava hrana. Ako vam neko tokom obroka kaže da je to što jedete nezdravo, moguće je da ćete se pre zasititi i pojesti manje jer ćete se voditi mišlju da ne treba da preterujete sa hranom koja nije dobra po naše zdravlje.

Jedenje u samoći. Iako se godinama priča o tome kako jedenje ispred televizora povećava apetit i tera nas da pojedemo više, najnovija istraživanja su pokazala da ćemo više pojesti ukoliko jedemo sami i ništa nam ne odvraća pažnju nego ako jedemo ispred TV-a. Brojke kažu da ako jedemo sami, za stolom poješćemo 97 odsto hrane sa tanjira, a pred televizorom ćemo pojesti nešto manje, 89 odsto porcije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar