Menu 

Iako nam uvek govore kako trudnoća nije bolest i kako se treba ponašati kao i obično, postoji nekoliko aktivnosti koje bi trebalo u potpunosti izbegavati ili im pristupiti sa velikom dozom opreza. Naravno, samo za vreme trudnoće.

Ako ste pre nego što ste ostali trudni uživali u letnjim aktivnosti koje su pomalo i riskantne u trudnoći bi možda mogli malo da se primirite jer padovi, udarci i nagli pokreti povećavaju rizik od prevremene trudnoće ili traume abdomena. Isto tako, ako su u pitanju naporne fizičke aktivnosti pripazite i na količinu tečnosti koju pijete da ne biste dehidrirali.

Evo na koje aktivnosti treba posebno da obratite pažnju.

Biciklizam. Vožnju bicikla ne treba u potpunosti da izbacite ali ako niste bili pasionirani biciklista pre trudnoće, nemojte preterivati ni za vreme. Čak i žene koje su pre trudnoće stalno vozile bicikl bi trebalo da prestanu za vreme drugog tromesečja jer promena centra gravitacije može uticati na bebinu ravnotežu i tako je dovesti u opasnost.

16618672410_1be142c155_z

Kontaktni sportovi. Fodbal, košarka, rukomet i svi ostali kontaktni sportovi su za vreme trudnoće apsolutno zabranjeni jer vas dovode u rizik od mogućih povreda i padova.

Gimnastika. Tokom gimnastičkih vežbi je povećan rizik od traume abdomena što je čini visokorizičnom aktivnošću tokom trudnoće.

Jahanje. Čak i ako ste iskusni po pitanju jahanja konja, izbegavajte ga tokom trudnoće jer su šanse za pad zaista velike.

Saune i džakuzi. Sedenje u sauni i brčkanje u džakuziju može loše uticati na razvoj bebe u stomaku jer previsoka temperatura može dovesti do urođenih mana. Priuštite si kupke u vodi čija temperatura nije viša od temperature tela.

Ronjenje. Na ovo ni ne pomišljate za vreme trudnoće jer tokom izlaska na površinu dolazi do smanjenja pritiska, a beba u stomaku nije spremna na takve promene.

Surfanje. Održavati se na dasci za surfanje je veoma teško čak i ako nemate trudnički stomak, a sa stomakom je to duplo teže, što znači da je rizik od padova i duplo veći.

7687110642_890b2c5f2c_z

Tenis. Lagani tenis je sasvim u redu i to ako ste igrali i pre trudnoće, ali igra nekim visokim intenzitetom treba da se izbegava. Posebno obratite pažnju na ravnotežu i nagle pokrete, a ako baš želite igrati, kako trudnoća odmiče smanjite intenzitet igre.

Bez obzira da li ste  mirnica ili osvinica o adrenalinu tokom trudnoće sve aktivnosti prilagodite vašoj bebi i ne dovodite sebe u pespotrebni rizik. Kad se bebica rodi, sve ćete to stići nadoknaditi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar