Menu 

Gotovo svaka trudnica čije je beba u stomaku veoma aktivna se zapitala hoće li beba biti toliko živahna i nakon poroda. Šta znače ti silni udarci, pokreti i prevrtanja?

Sve mi bi što pre želele saznati kakvog će karatera biti naša beba i pre nego ugleda svetlost dana, pa znakove tražimo u svakom malom pokretu koji ona napravi u materici. Može li se prema pokretima bebe u stomaku zaista predvideti bebin karakter?

Stručnjaci kažu da ne postoji nikakva veza između toga koliko je aktivna beba tokom trudnoće i njen karatkter nakon poroda. Isto tako oni naglašavaju da manjak aktivnosti bebe u stomaku ne mora uvek da bude razlog za brigu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-dreaming-pregnant-woman-touching-her-belly-image17960241

Fetus star 32 nedelje spava od 90-95 odsto vremena i ako majka oseća manjak aktivnosti razloga za brigu ipak nema, posebno ako je trudnoća uredna i odlazi na redovne kontrole. Ipak ako se brinete razgovarajte sa lekarom i brojite bebine udarce, a više o tome smo pisali u članku “Pokreti bebe u stomaku – brojanje udaraca”.

Jeste li primetili kako se vaša beba nekim danima pomera više ili manje nego obično? Pojačan unos hrane i pića mogu pojačati broj pokreta. Stručnjaci objašnjavaju da je to zato jer iako beba ne jede hranu koju vi unosite, deli vaš šećer u krvi koji se povišava kad nešto pojedete ili popijete čašu soka. Kad se nivo šećera u krvi promeni, udarci bebe dolaze kao reakcija.

Većina žena bebine pokrete oseti pre petog meseca trudnoće, ti pokreti tokom ostataka trudnoće ne moraju biti redovni i kontinuirani. Kako beba raste možete osetiti manje pokreta jer se prostor u materici smanjuje. Drugi razlog koji utiče na to kada ćete osetitit bebine prve pokrete jeste i položaj posteljice, vaša telesna težina kao i da li vam je to prva ili druga trudnoća po redu. Na primer, ako je posteljica nameštena do prednjeg zida materice, suprotno od leđa, to može blokirati bebine pokrete i pokrete ćete osetiti tek kasnije u trudnoći. Isto tako ne mora se uvek desiti da pokrete bebe osetite u ranoj trudnoći, može se desiti da tek oko 20. nedelje trudnoće osetite blage udarce. Važno je da ne paničite i ne mislite da nešto nije u redu posebno ako redovno odlazite na kontrole.

http://www.dreamstime.com/stock-images-pregnant-woman-touching-her-belly-image29664664

Značenje pokreta

Pozicija bebe u stomaku može uticati i na način na koji majka oseća pokrete. Majke će više udaraca osetiti u delovima stomaka gde se nalaze bebini ekstremiteti. Ako je bebina glavica okrenuta prema dole, udarce ćete osetiti u gornjem delu stomaka dok će majke čije su bebe okrenute nogama prema dole osetiti manje udaraca. Isto tako ako su bebina leđa okrenuta s prednje strane stomaka takođe ćete osetiti manje udaraca nego majke čije su bebe okrenute prema napred. Ako je beba okrenuta leđima udarce možete osetiti u gornjem levom uglu stomaka, a ako je okrenuta licem prema napred udarci će biti jači i češći.

Kad je u pitanju blizanačka trudnoća, trudnica može osetiti pokrete sa obe strane stomaka što je obično jedan od ranih znakova blzanačke trudnoće.

Bilo kako bilo, ne treba da vas zabrinjava svaki bebin pokret ili manjak istog. Redovno odlazite na kontrole i slušajte savete vašeg lekara. I da, to ako je beba mirna u stomaku, ne mora da znači da će biti mirna i posle poroda i obrnuto.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar