Menu 

Infekcije ušiju su veoma česta pojava kod malih beba i uzrok su mnogih neprospavanih noći . Otkrivamo vam sve to treba da znate, kako da je prepoznate i lečite.

U ušima postoji kanal koji se zove eustahijeva tuba, a koji povezuje srednje uvo sa zadnjim delom grla i izjednačava pritisak, a grlo i nos su zbog vlažnosti veoma plodno tlo za razvoj bakterija. Kod beba je eustahijeva tuba kratka, široka i horizontalna te zato sekret iz nosa i grla veoma lako prolazi što povećava mogućnost zadržavanja tečnosti u srednjem uhu i zato su infekcije ušiju veoma česte kod male dece.

Pravilno lečenje veoma važno

Sluh vašeg deteta zavisi od pravilnih vibracija bubne opne i struktura unutra srednjeg uha. Ponovljene infekcije mogu oštetiti bubnjić, jer tečnost koja se nakuplja prigušuje vibracije što može oštetiti sluh. Zato je od velike važnosti da se infekcije ušiju leče na pravi način posebno u periodu kad beba počinje da priča.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-comforting-crying-infant-image20448790

Kako prepoznati infekciju?

Ako dete zna da priča samo će vam reći da ga boli uvo i u tom trenutku nemate šta čekati već ga odmah odvedite lekaru jer je najbolje da se sa lečenjem krene što pre. Upala ušiju je obično praćena povišenom temperaturom kod beba, a možete primetiti i da beba plače kad okrene glavicu na bolno uho te se često dira ili drži za bolno uho.

Isto tako, obratite pažnju na lučenje sekreta iz nosa jer ono što izlazi iz nosa često može biti znak da se nešto dešava u ušima. Često se desi da beba ima vodeni iscedak iz nosa kao jedini simptom, a nakon par dana iscedak postane gušći, žut ili zelenkast. Ukoliko nema drugih simpotma prehlade vrlo je moguće da je u pitanju infekcija uha.

Da li je potrebno dete sa infekcijom uvek voditi kod lekara?

U ovom slučaju nikako ne bi trebalo da se oslanjate na instinkt ili da koristite lekove iz narodne medicine. Iako većina upala srednjeg uha koje nisu preterano jake zacele same od sebe neophodno je da lekar proceni stanje. Možda lekar neće odmah detetu propisati antibiotik, ali je pregled u svakom slučaju obavezan.

Beba se često vuče za uho

To što se beba često dira za uho nikako ne mora biti znak infekcije u pitanju može biti refleksna bol od nicanja zubića i ako ne postoje drugi simptomi verovatno je sve u redu. Ali, ako detetu pored toga što se često dira za uši suze oči i curi nos, verovatno nisu u pitanju zubići i trebalo bi da posetite lekara.

http://www.dreamstime.com/stock-images-medical-otitus-examination-child-doctor-image21766554

Kako sprečiti infekcije ušiju

Naravno da i u slučaju infekcija ušiju postoji nekolio stvari koje možete primenjivati da ih izbegnete.

  • Dojenje – majčino mleko pojačava prirodni bebin imunitet i zato dojite vaše bebe što duže.
  • Hranite bebu u uspravnom položaju. Ako hranite bebu na flašicu beba bi trebalo da bude u što više uspravnom položaju i da nakon obroka ostane tako najmanje pola sata.
  • Držite alergene podalje od bebe. Alergeni mogu izazvati stvaranje tečnosti u nosnicama i srednjem uhu. Plišane igračke i životinje držite podalje od bebinog kreveca, a pušenje u prostorijama gde beba boravi treba da bude apsolutno zabranjeno.
  • Smanjite upotrebu dude. Istraživanja su pokazala usku vezu između upotrebe cucle i infekcije ušiju i zato ih bebi davajte što ređe posebno posle šest meseci starosti.
  • Osnažite bebin imunitet. Hranite bebu svežim i zdravim namirnicama. Voće, povrće i morski plodovi treba da budu deo jelovnika vašeg deteta od malih nogu.

I na samom kraju želimo vas rasteretiti i reći vam da će beba probleme sa ušima prerasti jer eustahijeva tuba s vremenom postaje duža i zakrivljenija pa je zadržavanje tečnosti manje verovatno. S druge strane kako imunitet bebe bude jačao smanjiće se i mogućnost upale ušiju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar