Menu 

Ako ste se nedavno porodili sigurni smo da je najčešće pitanje koje vam postavljaju ono da li dobro spavate. Mi vam otkrivamo sve što treba da znate o spavanje beba do 3 meseca. Videćete, nije toliko strašno kao što svi pričaju.

Bebe u početku spavaju jako puno, između 16-17 sati tokom dana. Sigurno se pitate zašto su mame onda uglavnom neispavane. Problem je u tome što u većini slučajeva ne spavaju više od dva sata u komadu i to rezultira umorom i nespavanjem. Tokom noći ćete sigurno nekoliko puta morati ustajati da presvučete, nahranite i utešite vašu bebicu.

Zašto je bebin raspored spavanja toliko nepredvidiv?

8405314344_be021b31e1_z

Ciklus spavanja kod beba je nauporedivo kraći nego kod odraslih i one provode više vremena u REM fazi sna što je neophodno za poseban razvoj koji se dešava u mozgu. Problem je što je REM faza sna puno lakša i iz nje se puno lakše budimo i zato se većina roditelja trudi da ne diše kada beba spava. Ova „nepredvidiva“ faza je neophodna za pravilan razvoj, a sreća je što ne traje dugo iako vam se možda čini da traje čitavu večnost jer ste konstantno neispavani.

Kada beba počne spavati duže?

U periodu od 6-8 nedelja starosti većina beba počne spavati u kraćim periodima tokom dana i nešto dužim tokom noći i bude se samo kad je vreme za hranjenje. U tom periodu i REM faze sna su nešto kraće.

Između 4-6 meseci većina beba je u stanju da prespava 8-12 sati tokom noći kažu stručnjaci, a kod nekih beba ta faza počne već sa 6 nedelja starosti, ali većina to ne dostigne pre 5/6 meseci, a neke od njih nastave da se bude noću i nakon navršene godine. Veoma je važno da bebe od početka usadite dobre navike, da se uspavaju same i da imaju rutinu koja je takođe veoma važna stavka.

Kako bebama usaditi dobre navike u vezi spavanja?

Evo nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da od prvog dana rođenja bebama usadite dobre navike i namestite rutinu.

Napravite raspored spavanja. Bebe prvih nedelja života nisu u stanju da budu budne više od dva sata, i ni slučajno nemojte da ih razbuđujete jer to kasnije može izazvati brojne probleme kod uspavljivanja.

Naučite bebu da poznaje razliku između noći i dana. Sigurno ste mnogo puta čuli kako majke pričaju za svoje bebe da su zamenile noć za dan. Prvih nekoliko nedelja po tom pitanju nećete moći uraditi ništa, ali nakon dve nedelje pokušajte tako da imate rutinu pred spavanje noću koja se razlikuje od spavanja tokom dana. Kad se beba probudi tokom dana igrajte se s njom, razgovarajte, neka prostorija u kojoj se nalazite bude dobro osvetljena. Isto tako nemojte smanjivati TV, radio i telefon, beba treba da se navikava na dnevne zvukove.

Noću se nemojte igrati sa bebom kad se probudi, neka svetlo bude prigušeno i nemojte previše razgovarati s njom.

8113297291_1fbbf4bc1a_z

Pazite na znakove umora kod bebe. Čim primetite da je beba nervozna, trlja oči ili vuče uši odmah je stavite da spava. S vremenom ćete razviti šesto čulo i tačno ćete znati kad je bebi vreme za spavanje.

Rutina. Mnogo puta do sad smo naglašavali da je rutina važna i zato je pokušajte uspostaviti od najranijih dana. Neka to bude kupanje pre spavanja, čitanje ili neka uspavanka. Potrudite se samo da to radite u isto vreme svake večeri i po mogućnosti istim redosledom.

I na samom kraju, važno je da bebu u kravetac stavite dok je još budna, ne dozvolite da zaspi na rukama ili kolicima. Možete vi bebu nunati u naručju, ali stavite je u kravetac dok su okice još uvek otvorene da u krevcu samo nastavi sa spavanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar