Menu 

Jetra je jedan od najvažnijih organa u organizmu kad je u pitanju detoksikacija i zato je veoma važno da je održavamo zdravom i snažnom. Evo nekoliko malih saveta koji će vam u tome pomoći.

Puno vremena posvećujemo prolećnom čišćenju kuće, sređivanju nereda, odbacivanju nepotrebnih stvari koje su nam se s godinama nakupile. Isto takvo čišćenje potrebno je uraditi i sa našim telima i rešiti se svih toksina koji su se nakupili u toku godine.

Ljudi uglavnom nisu ni svesni kolikoj količini hemikalija smo svakodnevno izloženi. Unosimo ih putem hrane, pića, i proizvoda za ličnu higijenu. Nalaze se gotovo u svemu što nam je potrebno za svakodnevni život. Naše telo toksine iz organizma izbacuje putem otpada, ali pošto živimo u poprilično zagađenom okruženju, našem organizmu je potrebna mala pomoć da što efektnije izbaci loše supstance.

http://www.dreamstime.com/stock-images-glass-water-lemon-image14766044

Jetra je bez ikakve dileme u procesu pročišćavanja organizma najvažniji organ. Ona sprečava nastanak i apsorpciju masnog tkiva tako što toksine koji upijaju masti pretvara u toksine koji upijaju vodu zbog čega ih naše telo lakše izbacuje, a to je samo mali deo onoga što jetra čini za naš organizam. Jetra ima više od 500 funkcija u telu od regulacije hormona do probavljanja masnoća, a ako previše vremena radi samo na izbacivanju toksina ostale funkcije će biti zanemarene što može ugroziti zdravlje. To lako možete rešiti ako dodatno osnažite zdravlje jetre uz nekoliko veoma primenjivih i jednostavnih saveta.

Ne opterećujte jetru. I bez prerađivanja alkohola i lekova za bolove jetra ima sasvim dovoljno posla i zato nemojte dodatno opterećivati ovaj organ. Naučno je dokazano da je prekomerna upotreba lekova protiv bolova jedan od glavnih uzročnika bolesti i zatajenja jetre.

Pijte mnogo vode sa limunom. Voda, tečnost uopšte, je od velike važnosti za dobar rad prirodnog detoksifikacijskog sistema. Limunska kiselina podstiče jetru da proizvodi veće količine žuči, još jednu veoma važnu komponentu kad je u pitanju izbacivanje otrova iz tela. I zato tokom dana što češće pijte domaću, svežu limunadu, po mogućnosti bez šećera.

Uzimajte suplemente. Kurkuma, maslačak i mlečni čkalj su biljke poznate po tome da pročišćavaju, štite i potpomažu rad jetre. Potražite u biljnim apotekama suplemente (ekstrakte) na bazi ovih biljaka i uzimajte ih po preporuci lekara. Isto tako, od svežeg maslačka možete pripremati čaj i piti tokom dana.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-green-kale-image36877186

Jedite povrće iz porodice krstašica. Kupus, brokoli, raštan, blitva, kelj, rukola su povrće koje se preporučuje u što većim količinama kad želite raditi detoksikaciju jetre. Jedite najmanje jednu porciju ovog povrća dnevno.

Unosite minerale. Minerali su od velike važnosti u procesu detoksikacije jetre i zato se postarajte da unosite dovoljne hrane obogaćen mineralima ili da ih unosite putem suplemenata. Najvažniji minerali za zdravlje jetre su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum, bakar, gvožđe, selenijum, cink, mangan i ostali.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar