Menu 

Ako ste roditelj onda ste sigurno barem jednom pomislili ili naglas rekli da kad pričate vašem detetu imate osećaj kao da pričate zidu. Donosimo nekoliko veoma korisnih saveta pomoću kojih ćete navesti dete da vas sluša.

Deca predškolskog uzrasta su baš kao i mi odrasli, nije im baš uvek do slušanja i u tom periodu vaš zadatak je da ih naučite kako da se fokusiraju na ono što im se priča. Veoma se često dešava da roditelj nekoliko puta ponovi istu stvar, izgubi strpljenje i odmah počne izgovarati kaznu što svakako nije ispravno jer deca na taj način ne uče kako se sluša. Na taj način ih učite da vas mogu ignorisati prvih deset puta kad kažete i samo će obraćati pažnju kad počnete gubiti strpljenje.

Učenje dece da slušaju je zaista težak posao, ali sigurni smo da će vam naši saveti biti od pomoći.

Spustite se na nivo deteta

svaki put kad razgovarate sa detetom čučnite ili ga podignite u naručje tako da ga gledate ravno u oči, nikada ne gledajte dete s visoka. Kontakt očima je veoma važan i to je najbolji način da detetu držite pažnju kad razgovarate.

9232792221_9c7d97ed05_z

Budite jasni

Ono što želite reći, kažite jasno, tihim, ali oštrim tonom. Dete će veoma brzo izgubiti interes za ono što pričate ako koristite dugačke rečenice. Nemojte previše objašnjavati i pojašnjavati samo recite šta treba da se uradi. Isto tako, važno je da ne postavljate pitanje da li se dete slaže ili ne, imajte na umu da naređujete, ne tražite odobrenje.

Budite istrajni

Stanite iza svojih reči i nemojte obećavati ili pretiti nečim što sigurno nećete ispuniti. Ako ste zabranili detetu da pije sok tokom jela, onda se toga pridržavajte bez obzira na njegovu reakciju. Isto tako, veoma je važno da vaš partner misli isto kao vi i da takođe neće popustiti. Nemojte deset puta ponavljati detetu šta treba da uradi nego mu jednostavno uzmite ruku i navodite ga, bez tenzija.

Demonstrirajte šta treba da se uradi

Ponekad deca lakše shvate šta treba da rade ako im pokažete. Recite im da je vreme za spavanje i dajte neki fizički znak, upalite svetlo ili položite glavu na rame. Ako želite detetu ukazati na opasnost obavezno mu pokažite na koji način tome da pristupa. Ako budete samo pričali velika je verovatnoća da vas neće baš najbolje razumeti.

Dajte upozorenja

Obavezno najavite detetu nekoliko minuta ranije šta treba da uradi. Recite mu da ćete za pet minuta izaći iz kuće ili da ćete uskoro krenuti iz parka. Onoga trenutka kad za to dođe vreme više ne bi trebalo da bude rasprave.

Okrenite na zabavu

Pokušajte od naređenja koja dete treba da obavi napraviti zabavnu igru. Vikanje će možda doneti neke rezultate, ali niko neće uživati u njima, dete će biti tužno, a vi iznervirani. Koristite zabavni glas kad nešto naređujete, na taj način ćete sigurno detetu privući pažnju.

4390486084_829d7f5b02_z

Budite dobar primer

Ako dete vidi da vi pažljivo slušate kad vam se nešto priča budite sigurni da će slediti vaš primer. Kao i za sve ostalo, prazna priča ne znači ništa ako ne pokažete na delu kako treba. Deca će uvek kopirati vaše ponašanje neće raditi ono što mu kažete ako radite suprotno.

Pohvalite dete

U većini slučajeva zaboravljamo detetu reći da je nešto uradio dobro, ali zato uvek naglasimo kad nije. Obavezno pohvalite dete kad posluša iz prve, prokomentarišite i tačno mu objasnite zašto je dobro to što je uradio. To će sigurno biti pozitivan podsticaj za ubuduće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar