Menu 

Pre nekoliko dana kao bomba je odjeknula vest kako italijanska parlamentarka Elvira Savino želi uvesti zatvorsku kaznu za sve roditelje koji svoju decu hrane veganskim namirnicama, odnosno ne dovzvoljavaju im da jedu namirnice životinjskog porekla.

Savino je otišla toliko daleko u svom izlaganju da je povezala veganstvo sa zlostavljanjem dece koje može dovesti do neuhranjenosti, a izrazila je zabrinutost zbog toga što je statistika pokazala da je upravo venganski način ishrane krivac za brojne zdravstvene probleme kod dece mlađe od 16 godina.

Baš kao što je bilo i očekivano, vegani, ali i oni koji podržavaju pravo roditelja da sami odluče kako će hraniti svoje mališane javno su izrazili bes i nezadovoljstvo nad izrečenim. Sve ovo potaklo nas je da se zapitamo kako zaista veganska ishrana utiče na zdravlje dece i imal li mesta za brigu.

Borba vegana i mesojeda

2100276375_95bc686048_z

Činjenica je da neslaganje među veganima i mesojedima nije nikakva novost, i jedni i drugi već decenijama upiru prstom u one ne suprotnoj strani nazivajući ih neodgovornima ili loše informisanima. Jasno je da veliki broj dece u svetu pati od neuhranjenosti, odnosno manjka minerala i vitamina u organizmu, ali to ne mora biti povezano sa tim što oni ne jedu namirnice životinjskog porekla. Gotovo jednak broj neuhranjene dece ima i među onima koji od rođenja piju mleko i jedu meso.

Problem je što je mnogo lakše osuditi roditelje vegane čija deca pate od neuhranjenosti nego one čija deca jedu meso i mesne prerađevine. Da bi se deca zdravo hranila na veganski način potrebno je mnogo truda, razumevanja i izučavanja nutritivnosti.

Da li je veganska ishrana zdrava za decu?

Stručnjaci kažu da ukoliko se sprovodi na pravi način, ishrana bazirana na biljkama može biti sasvim dovoljna za dete u razvoju, ali isto tako naglašavaju kako roditelji obavezno treba deci da daju određene suplemente uz saglasnost pedijatra.

Deca vegani najčešće pate od nedostatka vitamina D, kalcijuma, gvožđa i vitamina B12, pa su im zato neophodni određeni suplementi koji će im nadomestiti sve potrebne nutrijente. Nutricionisti i pedijatri upozoravaju i da vegani deci treba da daju ulja za ekstra kalorije u jelima. Isto tako važno je deci obezbediti amino kiseline koje se obično ne nalaze u biljkama, bar ne sve koje su neophodne za rast i razvoj zato je potrebno deci davati da jedu određene kombinacije namirnica pomoću kojih će uneti svig devet amino kiselina u organizam. Na primer, riža i pasulj, kikiriki puter i hleb ili humus sa lepinjama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar