Menu 

Poslednjih dana u medijima se pojavila vest da se u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine pojavila epidemija malih boginja ili rubeole. Ako ne znate šta su male boginje, LifePressMagazin je tu da vam odgovori na sva pitanja.

Male boginje su veoma zarazna bolest koja se lako širi, a na prvom mestu je odlikuje sitan osip po celom telu. Vakcina protiv malih boginja je redovna i dobija je većina dece zato se epidemija ove bolesti poprilično retko dešava.

Šta uzrokuje male boginje

Male boginje izaziva virus, a širi se tako što kad obolela osoba kihne ili kašlje čestice virusa se prenose putem vazduha. To znači da se možete zaraziti samo ako ste u blizini prenosioca, a on nije kihnuo ili kašljao direktno u vas. Oboleli je zarazan četiri dana pre nego se pojavi osip pa sve do četiri dana nakon što se osip povuče. Pozitivna strana ove bolesti je što je baš kao i vodene ospice možete imati samo jednom u životu.

male boginje2

Prvi simptomi

Simptomi koji se prvi pojave podsećaju na teži oblik prehlade, povišena temperatura, cureći nos, kijanje, bolno grlo i kašalj. Velika je verovatnoća da limfne žlezde na vratu oteknu, a u retkim slučajevima se pojavi i proliv, malaksalost, crvene i bolne oči. Kako ovi simptomi budu iščezavali pojaviće se crvene fleke unutar usne duplje kao i sitni osip po celom telu.

Odrasli obično puno teže podnose ovu bolest nego deca.

Ako ste bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen prvi simptomi bi trebalo da se pojave u periodu između 7-18 dana i to razdoblje se zove period inkubacije.

Ako sumnjate da imate male boginje pre nego odete kod lekara trebalo bi da simptome objasnite telefonskim putem da bi se smanjilo moguće širenje zaraze.

vakcina

Lečenje

Kao i kod većine virusnih obolenja i kod malih boginja jedino pravo lečenje je mirovanje i kućna nega. Pijte puno tečnosti, temperaturu obarajte proverenim lekovima, mirujte i držite se podalje od ljudi zbog širenja zaraze.

Uzmite bolovanje do najmanje četiri dana nakon što se osip prvi put pojavi, a lekar će vam možda preporučiti i uzimanje suplemenata vitamina A. U većini slučajeva poboljšanje dolazi nakon dve nedelje, ali u retkim slučajevima može doći do komplikacija kao što su zapalenje pluća ili encefalitis, pa čak i napadaji te meningitis.

Ako ste bili izloženi virusu, a niste primili vakcinu kao preventivu možete zatražiti injekciju imunoglobulina, a ona se preporučuje bebama mlađim 12 meseci, trudnicama i svima kojima je imunitet iz bilo kog razloga oslabljen.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Snezana

    Male boginje su morbili, rubeola je crvenka, a devojcica na slici ima varcelu ili ovce boginje. Bas ste napravili salatu od osipnih groznica.
    A naci ce se neki koji ce vam poverovati misleci da znate kad ste se vec usudili da pisete.
    Medicina je preozbiljna stvar da bi se olako stancovali clanci…

Napišite komentar