Menu 

Jeste li znali da breza ima mnoga lekovita svojstva i pomoću nje možemo lečiti razne bolesti i stanja? Mi vam danas donosimo sve što treba da znate o brezi.

Breza je listopadno drvo i postoje tri vrste breze, ali sva tri imaju podjednaka lekovita svojstva tako da ne treba da se opterećujete time. Lekovita svojstva se kriju u kori, pupoljcima, listovima koji se suše na suncu pa čak i prirodnim sokovima ovog drveta. Listove bi trebalo sušiti u kasno proleće, pupoljke u rano proleće kao i koru. Evo kako sve možete koristiti plodove breze da rešite mnoge zdravstvene probeme.

Breza sadrži mnoge kiseline, flovonoide, a tu su još betulinol, tanini, saponini…

Šta sve možemo lečiti pomoću breze

breza

Metabolizam

Breza se smatra jednim od najboljih prirodnih diuretika jer ima sposobnost da stimuliše odstranjivanje tečnosti iz organizma bez da iritira bubrege i ima veoma blag nadražajni efekat na organe. Nauka je dokazala da breza ima snažna antireumatska svojstva te može pomoći ukoliko želite izgubiti višak kilograma. Ova svojstva povezana su sa saponinima i flavonoidima koji se često koriste za lečenje stanja poput:

Zadržavanja tečnosti u organizmu. Za ovaj problem napravite čaj od dve kašičice sušenih listova breze sa par kapi limuna i pijte dva puta dnevno po jednu šolju. Na isti način možete ublažiti probleme sa bubrezima i srčanim obolenjima jer na taj način pospešujete akumulaciju tečnost u telu.

Gojaznost. Breza se dugo godina koristi kao pomoć pri mršavljenju. 50 g brezine kore kuvajte pet minuta u 1 litri vode i pijte šest kašika ovog napitka dnevno. Na isti način upotrebljavajte ako želite da se rešite celulita.

Artritis i osteoartritis. Ako imate problema sa ovim bolestima zbog kojih su vam zglobovi otečeni, dva – tri puta dnevno pijte po šolju čaja od suvih listova breze.

Povišen krvni pritisak. Upravo zbog diuretskih svojstava čaj od breze je veoma delotvoran u snižavanju povišenog krvnog prtiska. Napravite čaj tako da šoljom vode zalijte pola kašičice suvih listova breze. Pijte 2-3 puta dnevno.

Holesterol. Zato što je bogato taninima ovo drvo je veoma delotvorno i u snižavanju povišenog lošeg holesterola u krvi. Tanini deluju tako da razlažu i apsorbuju holesterol iz krvi. Tretman je jednak kao i za povišen krvni pritisak.

Bolesti urinarnog trakta i bubrega

Betulinska kiselina koja se nalazi u brezi ima antibakterijska i diuretska svojstva što je čini idealnim lekom za bolesti bubrega i urinarnog trakta.

Bubrežni kamenac. Sok od breze se smatra jednim od najdelotvornijih prirodnih lekova za kamenje u bubrezima. Biljni sok breze se uglavnom dobija tako što se useče drvo u kasnu zimu ili početkom marta. Dobijeni sok je neophodno piti nekoliko puta tokom dana, po jednu čašu. Sok od breze možete zameniti i čajem od kore breze. Izmešajte kašičicu sušene kore sa čašom vode, ostavite da kuva pet minuta. Pijte tri čaše dnevno.

Pesak u bubrezima. Ako imate tendenciju ka stvaranju peska u bubrezima i predispozicije za formiranje kamenca trebalo bi da pijete čaj od listova breze i to tri šolje dnevno.

Bolesti probavnog trakta

Proliv i kolitis. Ako imate proliv ili inače previše tečnu ili previše tvrdu stolicu uzrokovanu nekim drugim bolestima trebalo bi da pijete čaj od brezine kore tri puta u toku dana.

Bolesti jetre. Čaj od listova breze može pospešiti produkciju žuči kao i bolju probavu hrane te ublažiti mnoge nuspojave lošijeg rada jetre kao što su nadutost, gasovi, loša probava. U tom slučaju posle svakog obroka popijte čaj od suvih listova breze.

breza2

Vanjska upotreba breze

Čaj od brezine kore može se koristiti za dezinfekciju i zacelenje jer ima antiseptičko i antiperspirantsko svojstvo. Namočite 1 kašiku sušene brezine kore u šolji vode i ostavite da stoji 20 minuta. Ovom vodom ispirajte ranu i koristite kao oblog.

Čajem od breze možete grgljati usnu duplju ako vas bole krajnici ili vam je upaljeno grlo, a na taj način možete lečiti i čireve u ustima ili afte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar