Menu 

Još od davnina lipa je bila poznata po svojim terapeutskim svojstvima. Najviše se koristi kod lečenja bubrežnih bolesti, ali i kod izbacivanja nečistoća iz organizma.

Tevtonci su lipu smatrali svetom, a Keltima je bila simbol nesebičnosti. Verovalo se da ovo drvo utiče na ljude da govore istinu, pa je, zato, bio običaj, u srednjem veku, da se zaljubljeni kunu na večnu ljubav u senci drveta lipe.

U lekovite svrhe se koristi gotovo cela lipa: cvet, list, seme i drvo od kog se pravi ugljen. Cvet se bere u junu, a listovi u maju i junu. Cvet lipe sadrži heterozide (koji podstiču znojenje), tanin, vitamin C, a listovi saharozu, fruktozu, smolu, enzime, …

Lipa se obično koristi za lečenje bubrežnih bolesti, pospešavanje znojenja kod prehlada, smanjenje nervne slabosti, epilepsije, …

Čaj od lipe se pravi od sušenih listova kao i prosečni čajevi (možete popiti do dve šolje dnevno), a ukoliko želite da ispirate grlo (za higijenu usne duplje) trebaće vam jači napitak: 25 gr cvetova prelijete sa 250 ml vruće vode i dodate u to 5 gr sode bikarbone.

caj od lipeDa bi ste nahranili lice i uklonili bledilo pomešajte 4 kašike čaja od lipe sa jednom kašikom mleka u prahu i jednom kašikom pšeničnih mekinja. Napravite pastu i držite je na licu 10 do 15 minuta. Pastu saperite tako što ćete se umiti čajem od lipe.

(Pročitajte više i o tome kako zelena glina čisti organizam)

Piši!
Širi dalje!

7 komentara
 1. Qutaiba Hammour via Facebook

  like

 2. Snjezana Pekez Tanasic via Facebook

  nigdje ne mirisu lipe kao u mom gradu!!!!!

 3. Manak Nikola via Facebook

 4. Violeta Viki via Facebook

  Čaj od lipe je prelep,dopašće vam se,ne škodi kada ga pravilno konzumirate,ja ga oduvek pijem…

 5. Ruzica Camprag via Facebook

  e cu vala da probam , ja patim od nesanice

 6. Milana Grozdanović Ex Pavlov via Facebook

  Kod mene je lecenje nesanice lipom otislo u drugu krajnost. :-) Od tada se ne usudjujem da je konzumiram.

 7. Beby Bebic via Facebook

  Kakvo ciscenje ? Crkavam od alergije . kkk

Napišite komentar