Menu 

Za sve trudnice termin porođaja je krajnji cilj kome teže i koji sa nestrpljenjem očekuju. U poslednje vreme lekari su promenili način na koji računaju termin da bi on bio što precizniji.

Bez obzira na nauku i tehnologiju koja je poslednjih decenija silno napredovala trudnoća i sam porođaj su još uvek poprilična misterija što je poprilično ludo ako se uzme u obzir da je to najprirodnija stvar na svetu.

I pored svih najsavremenijih aparata i testova kad je u pitanje izračunavanje termina u pitanju, lekari su precizni u svega pet odsto slučajeva što je zaista zanemarljiva brojka. Danas, postoje novi načini izračunavanja termina za koje mnogi veruju kako su mnogo precizniji od onih staromodnih.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-pregnant-girl-clock-image22452628

Do sad se termin određivao na osnovu ženine poslednje menstruacije i prosečnog trajanja trudnoće što je ukupno 40 nedelja. Ako pretpostavimo da regularni ciklus žene traje 28 dana , ovulacija obično nastupa 14. dana ciklusa tako da bi oplodnja trebalo da nastupi u tom periodu. To znači da bi žena trebalo da bude trudna već dve nedelje ako računamo od prvog dana menstruacije. U većini slučajeva dok žena otkrije da je trudna, već prođe mesec dana.

Problem je u tome što svakoj ženi ciklus ne traje 28 dana, a ovulacija takođe može biti veoma nepredvidiva kao rezultat stresa, nespavanja ili korištenja kontracepcije. Žene koje imaju duže cikluse, kasnije ovuliraju zato lekari uvek kažu da je termin klizan za dve nedelje.

Lekari su sada promenili praksu i termin izračunavaju na osnovu ranog ultrazvučnog pregleda u kombinaciji sa inforamcijama o menstrualnom ciklusu da bi što preciznije odredili termin porođaja.

Zašto je termin toliko važan?

http://www.dreamstime.com/stock-photos-maternity-leave-image20207233

Jedan od razloga zbog koga je veoma važno da trudnica zna tačan datum kad bi se mogla poroditi jeste psihičko rasterećenje jer poslednje nedelje trudnoće mogu biti veoma teške i naporne i ukoliko žena zna datum biće joj lakše. Drugi još bitiniji razlog je taj što se tako može bolje voditi računa o prevremeno rođenim bebama.

Članak
Naslov
Kako da izračunate tačan termin poroda
Opis
Za sve trudnice termin porođaja je krajnji cilj kome teže i koji sa nestrpljenjem očekuju. U poslednje vreme lekari su promenili način na koji računaju termin da bi on bio što precizniji.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar