Menu 

Ponekad je teško kontrolisati kilograme u trudnoći – žudnju za hranom, opterećenost, koliko se smemo udebljati, šta je normalno.

Suština je u snazi volje. Kao i kada niste bili trudni žudnju ste mogli kontrolisati čvrstom odlukom, ali i izbalansiranom ishranom. Svesni smo da mnoge od vas imaju napade gladi kakve možda nikada nisu osetile pre u životu. Nećemo vam govriti da ih obuzdate, ali birajte zdrav način da zadovoljite tu glad i kontrolišite količinu.

Ne plašite se ako vam se čini da se ne debljate dovoljno u prvih 5 meseci, pa i ako ste nabacili malo više kilograma. Saznajte šta je preporučljivo, koliko je normalno da se udebljate i zašto bi se trebali držati tih smernica, pored toga što će vam doneti lakšu trudnoću, pa verovatno i sam porođaj.

Koliko se mogu udebljati?

To je pitanje koje mnoge buduće majke postavljaju. Svi će vam reći od 15 do 20 kilograma. Međutim, mi ćemo ući u detalje, jer ista količina kilograma ne važi za sve majke.

trudnica meri stomak

Zavisi naravno prvo od toga koliko ste kilograma imali pre nego ste zatrudneli, te koliko ste visoki. Odnos između visine i težine se izračunava i naziva se indeks telesne mase (BMI). Računa se tako što se telesna masa osobe izražena u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima. (BMI= kg/m2). Recimo, teški ste 65 kilograma, a visoki 1,75 cm. Vaš BMI je 21, 22 što spada u normalnu telesnu masu. Evo i klasifikacije – 18,5 i manji BMI spada u neuhranjenost, 18,5 – 24, 9 idealna masa; 25 – 29, 9 prekomerna masa; 30 – 34, 9 blaga gojaznost; 35 – 39, 9 teška gojaznost, preko 40 ekstremna gojaznost.

Kada izračunate svoj BMI vodite se ovim smernicama: ako je vaš BMI između 18,5 i 24,9 trebali bi se udebljati od 12 do 16 kilograma – trebali biste dobijati od pola do 2,5 kilograma u prvom tromesečju, a do kraja tudnoće po pola kilograma sedmično za normalan rast bebe.

Ako je vaš BMI ispod 18,5 (neuhranjenost) trebali bi se udebljati 13 do 18 kilograma. Za one čiji je BMI između 25 i 29,9 idealno je da se udebljaju od 7 do 11 kilograma. Međutim, ako ste gojazni (ako je vaš BMI veći od 30) ne bi se trebali debljati više od 9 (idealno je oko 6) kilograma.

Ako nosite blizance, a imate normalnu telesnu masu, idealno je da se udebljate od 17 do 24 kilograma, za one malo teže od 14 do 22, a za gojazne od 11 do 19 kilograma.

Kako se zadržati u okvirima normalnog?

trudnica vezba vagaJedite zdravo i konsultujte se sa doktorom kada možete početi sa vežbama i kakve vežbe su za vas sigurne. Preporučuje se da sa vežbama ne počinjete pre trećeg ili 4. meseca trudnoće.

U prvom tromesečju vam nije potrebno više kalorija, a u drugom tromesečju tek 340 više, a u trećem 450. I naravno pazite kakve su to kalorije. Birajte zdravu hranu, bogatu raznovrsnim hranjivim sastojcima i vežbajte barem dva puta sedmično po 10 minuta (ako radite i sedite za računarom i više puta sedmično) i šetajte kada god uhvatite priliku. Ipak, ne zamarajte se previše. Čim osetite umor i nelagodu, sedite, lezite, odmorite se. (Više o zdravoj ishrani u trudnoći pronaćićete u tekstu Kako da se zdravije hranite tokom trudnoće)

A šta ako se ne pazite?

Statistike pokazuju da su žene koje su se udebljale u granicama normale, koje su zdravo jele i vežbale imale lakši porođaj od onih koje taj “režim” nisu sledile. Ako se i vi previše udebljate i vaša beba bi mogla biti veća, što može dovesti do komplikacija prilikom prođaja i za vas i za bebu. Povećava se rizik od prevremenog porođaja i carskog reza.

Ako planirate trudnoću preporučuje se da mesecima pre pređete na režim zdrave ishrane i vežbanja, da, ako imate višak kilograma, regulišete na zdrav način težinu.

Kod žena koje su gojazne veće su šanse da se jave komplikacije prilikom dojenja.

Međutim, pod rizikom su i one neuhranjene – mogu da rode ranije i da se beba rodi sa premalo kilograma.

gladna trudnica frizider

Posle porođaja

Određen broj kilograma će nestati posle porođaja, ali ne i celi stomačić. One žene koje se tokom trudnoće nisu udebljale više od preporučenog obično izgube čak pola trudničke težine (dobijenih kilograma) u prvih 6 nedelja posle porođaja.

Imajte na umu da je bilo potrebno 9 meseci da “navučete” sve te kilograme, pa za žene koje su se previše udebljale period “skidanja” kilograma može biti i duži. Najbolji savet je da se zdravo hranite i vežbate i postepeno skidate kilograme.

Naravno, ne prelazite odmah na skidanje kilograma. Pustite telo prvih par meseci da se oporavi i uživajte u majčinskim danima.

Ne mislite na kilograme – bićete izenađeni koliko telo samo od sebe može “odbaciti” brzo trudničke kilograme i to posebno ako dojite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar