Menu 

Jedna od metoda koja se u svetu praktikuju za olakšanje porođajnih bolova jeste i hipnoza, a danas vam otkrivamo sve što bi vas na ovu temu moglo zanimati.

Hipnoza pomaže da upadnemo u stanje potpune relaksacije, da na neki način isključimo sve spoljašnje uticaje koji nas ometaju da se opustimo da se fokusiramo na ono što je u tom trenutku najvažnije. Kada se žena priprema za porođaj uz pomoć hipnoze njoj se sugeriše da strah od bolova i komplikacija zameni sigurnošću i očekivanjem ugodnog i sigurnog poroda.

U mnogim programima hipnoze za porod, žene same uče kako da se opuste uz pomoć tehnika dubokog disanja, vizualizacije i afirmacije. Na primer, žena može da se koncentriše na zvuk sopstvenog disanja koji je polako odvodi u hipnotičko stanje i zamišlja svoju bebu kako se polako spušta u porođajni kanal sa svakim udahom. U programima pripreme, žene takođe uče da neke standardne reči koje opisuju porođaj i bolove zamene nekim afirmativnijim i lepšim i njih koriste.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-doing-relaxing-breathing-exercise-image37935203

Kako hipnoza tokom poroda funkcioniše?

Najjednostavnje rečeno radi se o opuštanju jer postoje teorije koje kažu da ako žena oseća strah tokom poroda telo otpušta hormone stresa koji onda organizam podstiču da se brani. Sve to uzrokuje grčenje mišića i utiče na trajanje i sami tok poroda. Ako se um pre poroda “istrenira” da misli pozitivno i da misli kako će porod biti lagan, on zaista prođe lakše.

Iako do sad nije naučno potvrđeno da potpuna relaksacija zaista može olakšati sam porod postoji nekoliko činjenica koji tome govore u prilog.

Opuštanje zaista smanjuje nivo hormona stresa kod majke, a potpomaže otpuštanje dobrih hormona, hormona sreće kao što su endorfin i serotonin. To utiče na opuštanje mišića i nervnog sistema majke pa bolovi mogu biti manji.

Da li je hipnoza tokom poroda delotvorna?

Stručnjaci kažu da je delotvornost ovakvih metoda zaista teško naučno potvrditi i da je potrebno sprovesti više istraživanja na tu temu, ali mnoge do sada objavljene studije su pokazale da su majkama koje su tokom poroda praktikovale hipnozu bilo potrebno manje lekova protiv bolova i bol su ocenile manje intenzivnim nego majke koje hipnozu nisu koristile.

Treba naglasiti da vas hipnoza neće lišiti bolova u potpunosti ali neke žene su potvrdile da bolove nisu osećale, već su osetile samo pritisak i blagu neugodnost tokom celog porođaja.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-beautiful-pregnant-woman-relaxing-bench-image28074403

Prednosti i mane porođajne hipnoze

Kako smo već naglasili glavna prednost ove metode jeste ta što su mnoge majke potvrdile da su tokom poroda osetile blage ili nisu uopšte osetile bolove uz pomoć samohipnoze. Isto tako hipnoza je savršen izbor za sve majke koje žele potpuno prirodan porođaj bez upotrebe lekova.

Kroz sami proces pripreme za porod uz pomoć hipnoze žene uče da se mogu osloniti na svoje telo i svoj um koji će ih provesti kroz ceo proces bez komplikacija.

Nedostaci ovog procesa su ti što ćete verovatno morati uložiti dosta vremena pa čak i novaca na određene programe koji će vas pripremiti na porođaj. S druge strane ako hipnoza ne bude imala delovanje na vas i jednostavno se ne uspete fokusirati, možda ćete biti razočarani ukoliko ipak budete tražili lekove.

Ako želite da razmotrite ovu opciju, raspitajte se da li u vašem gradu postoje časovi gde bi mogli da naučite sve o hipnozi tokom porođaja ili putem interneta potražite kurseve koje možete izučavati sami.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar