Menu 

Žensko telo tokom porođaja doživi zaista veliki stres i nakon toga je veoma ranjivo i podložno raznim infekcijama. Upravo iz tog razloga lekari ženama savetuju da pripaze na sebe prvih šest nedelja nakon poroda koji su ključni za oporavak.

Nakon porođaja žene su podložne raznim infekcijama, a samo neke od njih su: infekcija mokraćnih kanala, materice, dojki… Mi vam danas pričamo o mogućim infekcijama kao i ko je pod većim rizikom da ih dobije.

Endometrioza. Jedna od najčešćih infekcija koje se mogu pojaviti nakon poroda je svakako endometrioza, a žene koje su pod većim rizikom da je dobiju su one koje su rodile dosta nakon termina i onima kojima je prošlo dosta vremena od pucanja vodenjaka do samog porođaja. Isto tako, kod žena koje su rodile na carski rez je veća verovatnoća da dobiju entormetriozu nego one koje su rodile vaginalnim putem. I to posebno ako je carski rez nastupio nakon rupture membrana. S druge strane, kod žena koje su imale spontani vaginalni porođaj je rizik od endometrioze manji nego kod žena koje su imali asisitirani vaginalni porođaj.

Mastitis. Druga, relativno česta infekcija kod novopečenih majki je svkako mastitis, infekcija dojki koja pogađa čak jednu od 20 porodilja. Dešava se samo kod žena koje doje, a one kojima su bradavice ispucale su pod većim rizikom da ga dobiju. Veoma je bolno i uglavnom se leči antibioticima. U slučaju msatitisa bebu ne bi trebalo dojiti dok se infekcija ne sanira. Ako su vam dojke veoma bolne čak i kad izdojite mleko, imate povišenu temperaturu odmah se javite lekaru.

Inficirati se može i rana od carskog reza ili epiziotomije što je prilično retko, ali dešava se. Isto tako treba da obratite pažnju na infekcije urinarnog trakta posebno ako ste imali kateter tokom boravka u bolnici.

dojenje

Simptomi postporođajnih infekcija

Većina infekcija su propraćene groznicom, povišenom telesnom temperaturom, malakasalošću i nekim očitim simptomima kao što su bolovi, neugodnost, peckanje. Neki od simptoma na koje treba da obratite pažnju su:

  • Bol u donjem delu stomaka, visoka temperatura, groznica, iscedak neprijatnog mirisa (endometrioza)
  • Bolne, tvrde, tople, crvene dojke, obično jedna, a tu su i povišena temperatura, umor, bol u mišićima i glavobolja (mastitis).
  • Crvenilo, iscedak, oticanje, toplina, povećana osetljivost u predelu rane (carski rez, epiziotomija) ili rana koja izgleda kao de se razdvaja.
  • Otežano i bolno mokrenje, osećaj kao da morate mokriti često, ali uglavnom ne možete ili mokrite jako malo. Mokraća je mutna sa tragovima krvi (infekcije urinarnog trakta).

ožiljak

Šta raditi u slučaju infekcije

Infekcije koje se ne leče mogu izazvati mnoštvo komplikacija i veoma je važno da reagujete čim primetite promene posebno ako su praćene povišenom temperaturom. U tom slučaju ne smete ništa čekati. Iako loša laktacija može biti uzrok male temperature mi vam svakako ne svaetujemo da sami postavljate dijagnozu već da se posavetujete sa lekarom.

Infekcije se u većini slučajeva leče antibioticima, što znači da neko vreme nećete moći dojiti. Nakon samo nekoliko dana od početka terapije trebalo bi da se osećate bolje, ali je veoma važno da popijete celu turu da se simptomi ne bi vratili.Pijte dosta tečnosti i što više odmarajte da bi se telo i onako iscrpljeno od poroda lakše izborilo sa infekcijom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar