Menu 

U mnogim zemljama sve je popularnije korišćenje azot oksida, poznatijeg kao gas smeha, za lakši porođaj. Majke su kunu da deluje. Pročitajte više.

Azot oksid se obično koristi kao anestetik tokom manjih zahvata ili kod zubara. Azot oksid se meša sa kiseonikom i izaziva osećaj opuštenosti i euforije kod većine pacijenata. Gas smeha se vezuje za krvne ćelije u plućima i putuje do mozga.

Korišćenje u trudnoći

Ovaj gas koriste u bolnicama u Britaniji, Australiji, Skandinaviji, …  Ne ublažava bol u potpunosti, već pomaže da manje mislite na nju. Neke žene ga smatraju dobrom alternativom lekovima koji se daju da bi se podstakao i olakšao porođaj. Udruženja ginekologa ovaj tretman većinom ne preporučuju, ali ga i ne odbacuju niti zabranjuju. Za sada se zna da on nema nikakvih štetnih posledica po mamu i bebu.

Tokom porođaja ženi se daje gas u postotku od 30 do 70 odsto. Ona ga udiše i tako gas brzo ulazi u krvotok. U mozak stiže za 15 sekundi. Koliko ga stigne do mozga zavisi od snage gasa i koliko ste ga dugo udisali. Nije poznato tačno na koji način to azot oksid blago ublažava bol.

zena pred porodjaj kiseonik

Oko 50 odsto žena je prijavilo da im je gas efektno (zadovoljavajuće) ublažio bol, 20 odsto je tvrdilo da im je bol malo ublažena i to na određeno vreme, a 30 odsto tvrdi da za njih nije bilo efekta.

Gas prolazi brzo kroz placentu i kroz bebinu cirkulaciju. Za razliku od drugih lekova ne obrađuje ga jetra, pa i ne ostavlja neke posledice. Brzo “isparava” iz tela, pa iz bebinog krvotoka, putem disajnih organa. Treba ga početi koristiti čim počnu kontrakcije. Čim žena prestane udisati gas smeha on brzo isparava iz organizma.

Žena je budna i ima kontrolu nad telom i bolovima. Gas ne utiče na kontrakcije.

Nedostaci

majka i beba posle porodjajaTreba znati da korišćenje azot oksida tokom porođaja može da izazove mučninu i želju za povraćanjem, zbunjenost, dezorijentaciju, a mnogi medicinari ga zato ne smatraju pouzdanim sredstvom za ublažavanje bolova i samog porođaja.

Trenutnih posledica po bebu i majku nema, ali nije dokazano da li postoje neke posledice koje se mogu manifestovati kasnije uživotu. Jedno istraživanje se bavilo ovom temom. Sproveli su ga u Jacobson et al. u Štokholmu. Oni su došli do zaključka da su deca čija je majka prilikom porođaja uzimala azot oksid kasnije u životu imala veće šanse da budu ovisna o amfetaminima nego ona koja nisu rođena uz korišćenje gasa smeha.

Mnogi ovo istraživanje smatraju spornim i ne odustaju od gasa smeha. Da li je štetniji od nekih lekova, da li žele samo da gurnu stranu da bi ostavili mesta prodaji određenih lekova, … Mnogo je pitanja, ali vi se svakako  konsultujte sa svojim doktorom o ovom tretmanu. Prirodan porođaj je za svaku ženu na prvom mestu preporučljiv i moguće je ublažiti bolove dobrom pripremom tokom trudnoće, koja je svakako, dokazano, sasvim sigurna i bezbedna i za vas i za bebu.

Pročitajte i koji su to Trikovi za lakši porođaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar