Menu 

Žensko telo prolazi kroz mnoštvo promena tokom trudnoće i to se ne odnosi samo na promjene vezane za kilažu i veći stomak. Tokom trudnoće se menjaju koža, kosa, nokti… Donosimo vam sve što treba da znate o mogućim promenama na kosi i noktima.

Tokom trudnoće možete primetiti kako vam je kosa punija nego obično, što ne znači da vam kosa bolje raste ili da je odjednom postala deblja. Nauka kaže sledeće. U trudnoći usled delovanja hormona žena gubi manje kose nego obično i zato vam će se činiti da je gušća. Inače, 85-95 odsto dlaka na glavi raste dok ostali deo miruje, a nakon određenog vremenskog perioda te dlake otpadnu, u većini slučajeva kad se češljamo ili peremo kosu. Nakon toga opale dlake bivaju zamenjene novima. U proseku svaka žena izgubi i do 100 dlaka dnevno.

4742001948_044bcfbdaf_z

Tokom trudnoće situacija je nešto drugačija jer povišen nivo estogena na neki način odlaže stanje rasta što znači da manje dlaka opada. Mnoge žene su tokom trudnoće primetile i kako im je kosa sjajnija ili je promenila teksturu. S druge strane period nakon poroda je sušta suprotnost jer se ciklus rasta i mirovanja kose vraća u normalu i možda čak primetite pojačano opadanje što nipošto ne treba da vas brine.

Treba da znate i da se kod svih trudnica ne dešava neka drastična promena, a biće primetnija kod onih sa dugom kosom.

Da li je normalno tkom trudnoće imati više dlačica po telu?

Nažalost, sasvim je uobičajeno da dlačice po telu tokom trudnoće rastu nešto brže nego obično zbog povećanog nivoa hormona androgena. I tokom trudnoće se dlačica možete rešiti na standardne načine: brijanjem, čupanjem ili depilacijom voskom. Izbegavajte hemikalije kao što su sredstva za izbeljivanje dlačica ili kreme za depilaciju koje se mogu upiti putem kože u krvotok i štetno deluju na plod.

Tretmani za trajno odstranjivanje dlačica poput elektrolize su prilično sigurni, ali hormoni koji uzrokuju višak pigmentacije mogu izazvati tamnjenje kože koja je tretirana i zato ovakvim tretmanima treba pristupati sa oprezom ako ste trudni.

8423885592_37b1865337_o

Da li je normalno da nokti tokom trudnoće brže rastu?

Ova pojava je veoma česta i sasvim je normalna. Mnoge žene tokom trudnoće primete kako su im nokti čvršći nego obično, ali kod nekih se može desiti i suprotno, da im nokti budu tanji i lakše pucaju. Sve promene koje vam se dese na noktima tokom trudnoće su privremene i sve će se vratiti na staro nakon poroda. Ako posle poroda u organizam budete unosili dovoljne količine nutrijenata, sve će se vratiti na staro najviše šest meseci posle.

Da biste zaštitili nokte dok ne postanu isti kao pre trudnoće obavezno nosite gumene rukavice dok perete suđe ili čistite kuću. Redovno koristite hidratantne kreme posebno u predelu oko noktiju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar