Menu 

Imate savršenu večeru? Naučite i da odaberete pravo vino i učinite vaše jelo još ukusnijim.

Naravno, to nije uvek najlakši zadatak i retki su oni koji dobro poznaju vina i koji imaju istančan ukus – šta se to slaže najbolje sa određenim jelom. Ipak, postoje neki saveti, koji su jednostavni, koje možete slediti i biti sigurni da nećete pogrešiti sa izborom vina.

Intenzitet

Poznato vam je da neka vina imaju jači, intenzivniji ukus od drugih. Ta intenzivnija vina ne bi trebalo služiti uz lagana i delikatnija jela. Kada kupujete vino morate znati unapred kakvo ćete jelo pripremtiti. Koliko je vino intenzivnog ukusa važnije je od njegove boje. Ako jedete salatu ili ribu blaže vino bi trebalo biti vaš izbor. Jaka i opora vina u tom slučaju izbegavajte. A ako jedete, recimo, odrezak crveno vino bogatog ukusa će „leći“ savršeno.

crveno vino i meza

Ukus

Danas postoji toliko vrsta vina i toliko različitih ukusa da i somelijeri budu često zbunjeni. Ali, postoji neka osnovna podela – na slađa, sa voćnom notom, a druga, recimo, jegričava, … Kada birate vino treba vam ono koje se savršeno spaja sa onim šta jedete. Recimo, voćna bela vina odlično idu uz peciva sa jajima (recimo, carska pita), dok je jače crveno vino idealno uz piletinu sa roštilja i pečene krompiriće.

Slatkoća

vino belo i piletinaNeka vina su jednostavno slađa od drugih i to treba uzeti u obzir prilikom uparivanja sa jelima. Možda ne volite slatakst voćni ukus sa slanom hranom, ali zašto onda to vino ne sačuvati za desert? Ako je vino slađe, neka onda bude suvo ako će ići uz slano jelo, ali ako volite taj spoj slatkog iz vina i slanog iz jela odaberite kaberne sovinjon ili pinot sivi.

Alkohol

Ako već uparujete vina sa jelom svakako se trudite da odaberete ona kvalitetnija i ne zaboravite da pogledate na etiketi postotak alkohola. Imajte na umu da onih sa više alkohola nećete moći popiti mnogo a da ne ostetite njegovo delovanje. A to možda nije vaš cilj za večeru koju ste planirali.

Poreklo

Ljudi često padaju na „foru“ da su najbolja vina iz Nape ili juga Francuske. Međutim, istina je ta da dobrih vina ima svugde i poreklo neće baš uticati na to kako se vino slaže sa vašim jelom. Njabolje je da je to vino koje se vama dopada, bilo da je hercegovačko, vojvođansko, slovenačko, …

crveno i belo vino rizoto

I na kraju krajeva, eksperimentišite sa ukusima. Trudite se da probate više različitih vina, da razmislite o njihovim razlikama i da pronađete ona koja vam najviše pašu. Tako ćete i lakše pronaći ono koje će se uvek slagati uz vaše jelo.

Članak
Naslov
Naučite da uparite vina sa jelima
Opis
Imate savršenu večeru? Naučite i da odaberete pravo vino i učinite vaše jelo još ukusnijim.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar